Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна. Чому це так важливо для України

Згодом обидві країни перейшли до «гонки тарифів» – взаємного обкладання все нових і нових груп товарів підвищеними митами, що призвело й до погіршення політичних відносин. Економічна ескалація посилила геополітичне протистояння: загострення проблеми Тайваню, демонстративні відмінності у позиціях по російсько-українській війні і конфлікту між Ізраїлем і Сектором Газа, стурбованості щодо ситуації між двома Кореями.

Особиста зустріч лідерів США і Китаю може стати наступним етапом у процесі нормалізації відносин між країнами, які суттєво погіршилися за часів президентства Дональда Трампа через його жорстку політику стосовно головного економічного конкурента США, а також обмежувальних заходів у сфері напівпровідників, запроваджених проти Китаю адміністрацією Джо Байдена.

Україна зацікавлена у позитивному результаті зустрічі Джо Байдена з Сі Цзіньпінем. Без взаєморозуміння між Вашингтоном і Пекіном не варто очікувати на зміну ставлення Китаю до Росії та її агресії проти України, на перехід Пекіну якщо не до допомоги Україні, то, принаймні, на припинення прихованої допомоги агресору.

Після цього відбулася низка контактів на нижчих рівнях, у т.ч. з актуальних безпекових питань, які засвідчили готовність сторін до комунікації, однак, не призвели до істотного зближення позицій чи вироблення компромісів. Тому стратегічних проривів від зустрічі в Сан-Франциско ніхто також не очікує. Водночас, в певному позитиві від неї зацікавлені обидві сторони.

На думку експертів, головний інтерес США щодо Пекіну – у продовженні керованого курсу на захист економічних інтересів у відносинах з Китаєм та у відновленні діалогу у питаннях міжнародної безпеки. Китай же прагне від Вашингтона перш за все відновлення торгівлі, інвестицій та доступу до ринків капіталу, як і невтручання у питання Тайваню.