"Якщо збігається з баченням Зеленського": Кірбі оцінив візит Моді до України

Зустріч Володимира Зеленського з Нарендрою Моді
Зустріч Володимира Зеленського з Нарендрою Моді

Радник Білого дому Джон Кірбі привітав дипломатичні зусилля інших країн у досягненні миру в Україні, якщо вони відповідають баченню президента Зеленського.

Про це він заявив коментуючи візит прем'єр-міністра Нарендри Моді до Києва.

"Якщо є інша країна, яка готова допомогти у спробах покінчити з війною в Україні, ми вітаємо це", - заявив Кірбі.

Він також зазначив, що такі зусилля повинні передбачати спілкування з Україною та починатися з розуміння позиції президента Зеленського з цього питання.

"Ми постійно говоримо про це: нічого про Україну без України", - наголосив радник Білого дому.

Крім того, Кірбі зазначив, що Моді, який є сильним партнером США, їде до Києва, щоб обговорити з президентом Зеленським шляхи завершення конфлікту.

"Якщо це може допомогти нам покласти край конфлікту та відповідає баченню президента Зеленського про справедливий мир, тоді ми думаємо, що може бути корисним", - сказав він.

Кірбі також відзначив, що є ризики ескалації в результаті Курської операції та заявив, що США завжди турбуються про можливості агресії проти України.

"Ми завжди будемо стурбовані можливістю того, що агресія проти України може призвести до ескалації на європейському континенті", - пояснив радник Білого дому.

Він також заявив, що не має підтвердження про використання американської зброї в Курській області.

"Можу сказати, що не відбулося жодних змін у рекомендаціях, які ми дали українцям щодо того, де і як вони можуть використати американську зброю для самооборони з того боку кордону", - сказав Кірбі.

Кірбі також зазначив, що США щодня спілкуються з українцями та продовжують переговори з ними.

"Президент дозволив їм використовувати американські боєприпаси по той бік кордону, щоб протистояти неминучим загрозам. Але ми все ще ведемо з ними переговори... Не було ухвалено жодних нових політичних рішень", - додав він.

Нагадаємо, Моді висловився про необхідність переговорів "двох сторін" для завершення війни в Україні.

Читайте також