Багато українців не можуть дозволити собі необхідні продукти - опитування

Більш як половина українців стикається з проблемами з належним забезпеченням необхідними продуктами внаслідок війни, повідомляє провідний американський інститут дослідження громадської думки Gallup.

Опитування, проведене цим інститутом, показало, що 53% респондентів заявили, що не мали достатньо коштів на їжу, необхідну для них або членів їх сімей. У порівнянні до минулого року, коли цей показник склав 48%, це значення зросло. Крім того, 48% опитаних визнали, що вони мають утруднення з оплатою "пристойного житла".

Ці результати свідчать про складну економічну ситуацію в Україні через війну з РФ. Навіть при прогнозуємому невеликому зростанні економіки на 1-3% ВВП у 2023 році за даними МВФ, було різке зниження у 2022 році. Це особливо вразливо впливає на сільські жителі та людей з основною освітою. Проблеми з житлом відчуваються як у селах, так і в містах.

У опитуванні також було висловлено думку 64% респондентів, що рівень їхнього життя продовжує погіршуватися, хоча цей показник зменшився у порівнянні з минулим роком. Втрати у ВВП України через війну оцінювалися на рівні 33-35% в національному ВВП, згідно з даними Міністерства економіки, які були опубліковані у листопаді 2022 року.

За даними Державної служби статистики, економіка України збільшилася на 19,5% у другому кварталі 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Реальний внутрішній валовий продукт у цьому кварталі також зрос на 0,8% з урахуванням сезонного фактору.