Долинський розповів про ситуацію з держбюджетом: навіщо транш від МВФ за профіциту в трильйон?

Долинський розповів про ситуацію з держбюджетом: навіщо транш від МВФ за профіциту в трильйон?

Міністерство фінансів помилилося при розробці держбюджету

На 50% помилився Міністерство фінансів при розробці держбюджету на 2024 рік. За статистикою, наданою економістом Михайлом Кухарем, бюджет може бути перевиконаний на 1 трильйон гривень. Однак, запитання виникає: навіщо був потрібний додатковий транш від МВФ на 300 мільярдів гривень, якщо бюджет вже перевиконаний на таку велику суму.

"Нехай влада пояснює, навіщо підвищувати податки і контролювати банківські картки. Після таких рішень доходи бюджету скоротяться, а не зростуть. За додатковий трильйон гривень можна було б виділити кошти на армію", - зазначив Денис Долинський, підприємець та співзасновник Українського інституту майбутнього, у бесіді із Юрієм Романенком.

Зазначається, що в бюджеті передбачені витрати на зйомки фільмів, тендери та інші проекти, які не є актуальними під час війни. Замість цього, кошти можна було б використовувати для фінансування термінових потреб, наприклад, для закупівлі дронів та фортифікаційних споруд

Долинський приводить Харківську область як приклад розбіжностей. Влада заявляє, що всі роботи вже виконані, проте військові та волонтери свідчать про зруйновані дороги. Також він вказує на безробіття в заводах, які мають виготовляти фортифікації та закуповувати бетон.

Зазначається, що план митниці перевиконується завдяки зняттю блокади та покращенню логістики. Проте, влада стикається з проблемою виділення доплат військовим при перевиконаному бюджеті.

Нагадуємо, що Денис Долинський розповів про вплив мобілізації на бізнес і проблеми вітчизняних компаній у дотриманні зобов'язань.

Повну бесіду дивіться тут.

Читайте також: