Доставка російської нафти дешевшає попри західні санкції – ЗМІ

Танкери з російською нафтою
Танкери з російською нафтою

Вартість доставки сирої нафти Urals з російського порту Новоросійськ до Азії знизилася до найнижчого рівня з жовтня. Це стало можливим завдяки дешевшим перевезенням нафти, які зменшують вплив західних санкцій. Санкції, спрямовані на позбавлення Росії нафтодоларів, не змогли підвищити вартість постачання російської нафти.

Падіння вартості доставки дозволяє російським компаніям отримувати більше прибутку від продажу нафти в Китаї та Індії. Ці країни стали головними ринками для Росії після того, як європейці припинили закупівлю нафти.

Помітно, що санкції не зупинили постачання російської нафти до Китаю та Індії, хоча десятки танкерів, що брали участь у торгівлі, не можуть продовжувати свою роботу через санкції, що ввели країни "Великої сімки" та їх союзники.

За даними Argus, вартість доставки 1 млн барелів російської нафти Urals на північ Китаю з Новоросійська складає $7,2 млн, що на $3,2 млн менше, ніж на початку квітня. Частина цих витрат пов'язана з санкціями, але ця сума також зменшилася на $4 млн протягом того ж періоду.

З жовтня триває потік санкцій щодо суден, пов'язаних з Росією, включаючи російську державну судноплавну компанію "Совкомфлот". Однак, останнім часом санкції поширились і на деякі судна, які були придбані як частина "тіньового флоту".

Російська нафта за експортною ціною перевищує встановлену G7 межу в $60 за барель. Ціна становить приблизно $75 за барель у Балтійському та Чорному морях, а потім збільшується ще на $10 перед потраплянням на китайський індійський ринки. Таким чином, санкції не зуміли підвищити ціну на російську нафту.

На сьогоднішній день західні постачальники послуг не мають можливості надавати послуги, включаючи доставку та страхування, для торгівлі російською нафтою, оскільки вартість експорту нижча за граничний рівень, який був встановлений на початку січня.

Джерело: Forbes

Читайте також