Дуда зробив нову заяву про передачу літаків Україні

Дуда зробив нову заяву про передачу літаків Україні

Влада Польщі готова до того, щоб систематично надавати Україні літаки МіГ-29.

При цьому Варшава діятиме в рамках тієї допомоги, яку може надати. Про це у Рейк'явіку на саміті Ради Європи заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє wPolityce.pl.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він нагадав, що Польща входить до трійки країн, які найбільше допомагають Україні.

"Ми готові систематично передавати літаки МіГ-29. Ми ініціювали коаліцію для військової підтримки України, але в тих елементах, які ми можемо собі дозволити", ‒ сказав Дуда.

Президент запевнив, що Польща готова передати Україні майже всі свої літаки МіГ-29, окрім тих, які стоять на обороні НАТО.

"Є проблема, тому що у нас є деякі МіГи, які вже працюють за стандартами НАТО і виконують місію Air Policing, а тому служать для захисту країн НАТО", додав він.

Щодо винищувачів F-16, то за словами Дуди, Польща нині має занадто мало таких літаків, щоб говорити про передачу їх Україні. Водночас Варшава підтримує навчання українських пілотів.

"У нас відносно невелика кількість літаків F-16. Ми готові підтримувати процес підготовки українських пілотів. Про це я говорив з прем'єр-міністром та міністром національної оборони Маріушем Блащаком. Проте та кількість літаків F-16, якою ми володіємо, не дозволяє сьогодні говорити про передачу Україні якоїсь їх частини", додав Дуда.

Україні треба зміцнити протиповітряну оборону. Для цього знадобляться західні винищувачі, сказав президент України Володимир Зеленський у зверненні на саміті Ради Європи в Рейк'явіку.

Президент Володимир Зеленський домовився з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком про початок праці над коаліцією винищувачів. Цю ідею підтримали президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.