Дзвінок від оператора: українців попередили про нову схему шахраїв

Телефонний дзвінок: нова шахрайська схема
Телефонний дзвінок: нова шахрайська схема

Українські шахраї не зупиняються і продовжують шукати нові способи обману. На цей раз Національна поліція Рівненської області розповіла про нову схему, яка може завдати серйозної шкоди громадянам.

Зловмисники прикидаються представниками мобільних операторів і намагаються отримати доступ до особистих даних користувачів. Маючи таку інформацію, вони можуть отримати доступ до банківських рахунків та карток.

Шахраї намагаються привласнити собі SIM-карту потенційної жертви, щоб мати контроль над її номером телефону. Це дає їм змогу отримати доступ до інтернет-банкінгу та зняти гроші з банківських карток. Вони використовують послугу віддаленої заміни SIM-карти.

Схема працює таким чином: людина отримує пропущені дзвінки від осіб, які видають себе за представників різних організацій. Мета цих дзвінків - змусити абонента передзвонити. Це дає можливість шахраям взяти участь в системі як "активний" абонент. Крім того, передзвони, здійснені при віддаленій заміні SIM-карти, можуть бути використані у випадку, коли фальшивий представник оператора просить назвати кілька номерів, на які здійснювалися дзвінки.

Після цього зловмисники звертаються до оператора мобільного зв'язку з проханням відновити SIM-карту, а для ідентифікації абонента використовують номери, з яких вони здійснювали дзвінки раніше.

Іноді шахраї навіть перераховують невеликі суми на мобільний рахунок жертви, щоб точно визначити дату останнього поповнення рахунку. Це є одним із способів ідентифікації абонента операторів мобільного зв'язку.

Ця складна схема дозволяє зловмисникам отримати доступ до номера телефону, що може мати серйозні наслідки, зокрема фінансові втрати та порушення конфіденційності особистих даних.

Правоохоронці закликають громадян бути особливо уважними і звертати увагу на ознаки можливого шахрайства:

  • Неочікувані дзвінки на мобільний номер, пов'язані з банківськими картками
  • Отримання SMS з одноразовими паролями для підтвердження платежів або зміни даних
  • Повідомлення про можливе блокування номера або заміну SIM-карти
  • Раптове відсутність зв'язку без видимих причин
  • Запити від незнайомих осіб щодо інтернет-трафіку та особистих даних

Експерти, щоб захистити себе від подібних атак, рекомендують ідентифікувати номер телефону, пов'язаний з банківською карткою, за допомогою свого паспорта або перейти з передплаченої форми обслуговування на контрактну. Також важливо дотримуватись базових правил безпеки: не передавати свої контакти незнайомцям і завжди перевіряти отриману інформацію.

Недавно виявилось, що Київстар, Vodafone та lifecell готуються до зростання тарифів. Відомо, чи можуть тарифи збільшитися на 50%.

Читайте також