Майже третина малого й середнього бізнесу фінансується виключно власним коштом

Осьгідь основні вартості малого й середнього бізнесу
Осьгідь основні вартості малого й середнього бізнесу

Стійкість українського бізнесу під час повномасштабного вторгнення

В останній час українські бізнеси змінили свої стратегії фінансування та виживання підприємств. Згідно з дослідженням, до великої війни тільки 10% малого й середнього бізнесу використовували свої кошти, тоді як зараз цей показник зріс до 30%. Про це повідомив дослідник Владислав Лавренюк.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну підприємства активно використовували банківські кредити та лізинг. Однак, під впливом війни, стратегії змінилися. Тепер 30% опитаних використовують лише свої гроші, що показує залежність бізнесу від зовнішнього фінансування.

Також у дослідженні зазначено, що більшість респондентів вважають, що у майбутньому будуть залучати донорські кошти. Про це заявило 59% опитаних. У той же час, гіпотеза про суттєвий вплив війни на відносини бізнесу з банками не підтвердилася. Більшість підприємств (81%) не відчули значних змін у відносинах з банками.

Ті респонденти, які оцінили співпрацю з банками негативно, скаржилися на ускладнення умов кредитування та відмови у наданні позичкових коштів. Проте порівняно з попередніми воєнними роками, таких відмов стало менше.

Читайте також