Мобілізація та демобілізація: які зміни Рада готує для українців

Мобілізація та демобілізація: які зміни Рада готує для українців

Верховна Рада готує новий законопроєкт, який має вирішити проблеми, які виникають при врученні повісток та під час мобілізації. Про це інформує Федір Веніславський, народний депутат, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. За його словами, працюють над двома законопроєктами. Перший стосується соціального захисту військовослужбовців, а другий - мобілізації та проходження військової служби.

На думку Веніславського, під час війни у країні накопичилася певна кількість проблем з мобілізацією, які потребують вирішення. Його слова підтверджуються представниками Територіальних центрів комплектування, які на комітеті постійно озвучують нагальні проблеми, з якими вони зіштовхуються при врученні повісток.

Основні положення нового законопроєкту включають:

  • відпустки для військових, зокрема для батьків, які народили дітей, а також для звільнених з полону;
  • право військових на демобілізацію протягом 18 або 36 місяців безперервної служби, однак остаточного рішення з цього питання ще немає;
  • зменшення кола осіб, які мають право на відстрочку через догляд особи з інвалідністю I та II груп або потребу постійної опіки;
  • зміна порядку надання відстрочки від призову особам, які здобувають другу, третю вищу освіту.

Раніше ЗСУ повідомили, коли призиватимуть жінок на службу. Крім того, Роман Костенко, народний депутат, секретар парламентського комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, розповів, що працівники Територіальних центрів комплектування наразі не мають права зупиняти військовозобов'язаних на вулицях для перевірки документів та вручення повісток. Однак, новим законопроєктом до кінця року їх права будуть розширені.