МВФ може знизити комісії для великих країн-позичальників, включно з Україною

МВФ може знизити комісії для великих країн-позичальників
МВФ може знизити комісії для великих країн-позичальників

МВФ обговорює зниження комісій для країн-позичальників

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) розглядаються питання щодо перегляду додаткових комісій та штрафів, які стягуються з найбільших країн-позичальників, зокрема України, Аргентини та Єгипту, повідомив Bloomberg.

Рада директорів МВФ, що складається з 24 членів, які представляють 190 країн, планує розглянути можливість послаблення комісій для держав.

Фонд вимагає додаткових зборів від країн, які перевищують допустиму квоту боргу або несвоєчасно погашають позики, отримані від МВФ.

У МВФ пояснюють, що такі комісії є необхідною частиною фінансової моделі, які запобігають надто великому збільшенню боргу та затримкам у погашенні позик.

За повідомленнями, позичальники стверджують, що додаткові збори виснажують ресурси країн, які могли б бути використані на харчові продукти та охорону здоров'я. На сьогоднішній день збори стають ще більш обтяжливими через високу інфляцію та відсоткові ставки.

Високі відсоткові ставки, зокрема від Федеральної резервної системи США та Європейського центрального банку, призводять до загальної ставки за кредитами від МВФ, яка зараз перевищує 8%. Це вдвічі більше, ніж до початку пандемії COVID-19.

Зазначається, що США, найбільший акціонер МВФ, готові переглянути розмір додаткових зборів.

Очікується, що остаточне рішення щодо зниження комісій буде прийнято до кінця року.

Джерело: Економічна правда

Читайте також