Не лише військовий збір: в Україні можуть повернутись до підвищення ПДВ

Підвищення ПДВ в Україні
Підвищення ПДВ в Україні

Верховна Рада України розглядатиме питання про можливість підвищення ставки податку на додану вартість (ПДВ). Таке рішення може бути прийняте з метою замкнення дефіциту державного бюджету, який становить 0,5 трильйона гривень.

Про це повідомила Роксолана Підласа, голова бюджетного комітету Верховної Ради, у підкасті "Хроніки економіки". Вона зазначила, що Міністерство фінансів раніше розглядало можливість підвищення ПДВ, але в остаточних пропозиціях надало перевагу збільшенню ставок військового збору.

Підласа вважає, що це було політичне рішення, але підвищення ПДВ має свої переваги. По-перше, цей податок вже існує і його легко адмініструвати. Крім того, навіть незначне підвищення ставки на 2-4 відсоткових пункти може мати значний фінансовий ефект. ПДВ є одним з основних джерел наповнення бюджету, і до кінця цього року очікується надходження від імпортного та внутрішнього ПДВ на рівні щонайменше 788 мільярдів гривень.

Налоги в Україні

"Мій особистий політичний прогноз: ми повернемося до ідеї з підвищенням ПДВ. Потрібно розуміти, що пропозиція, яку ми обговорюємо зараз, ще зазнає змін. Народні депутати повністю не проголосують версію уряду. Я не кажу, що це дозволить повністю відмовитися від підвищення військового збору," - заявила Підласа.

Нардеп вважає, що пропозиції уряду, найімовірніше, будуть змінюватися під час розгляду у Верховній Раді. Також можуть розглянути інші пропозиції Мінфіну:

  • Податок на солодку воду, який за прогнозами принесе лише 7 мільярдів гривень на рік, але буде складним у адмініструванні.
  • Питання оподаткування імпортного ПДВ посилок вартістю до 150 євро.

Нагадаємо, раніше було повідомлено, що в Україні можуть ввести ще один податок на покупку автомобілів.

Читайте також