Обмін Медведчука на "азовців": з'явилися нові деталі

Обмін Медведчука на

Обмін підозрюваного в держзраді нардепа від забороненої партії "Опозиційна платформа За життя" Віктора Медведчука на українських військових відбувся у столиці Туреччини Анкарі.

Ініціювала його саме російська сторона, пише турецька газета Hurriyet.

За даними видання, переговори були в Анкарі під керівництвом Національної розвідувальної організації Туреччини.

Наприкінці вересня до аеропорту Анкари прилетіли два літаки один з Росії та один з України. На борту першого літака було п'ять командирів з Азовсталі, а в другому перебував Медведчук.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після приземлення під наглядом співробітників турецької розвідки до російського літака увійшли українські офіційні особи, а до українського російські. Вони перевіряли особисті дані й стан здоров'я українських військових і проросійського політика.

Обмін минув без жодних проблем.

На вимогу Росії командири з Азовсталі залишилися в Туреччині. Про долю Медведчука після обміну у статті не згадують.

21 вересня в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників. 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука. Інших на 55 полонених росіян. Це найбільший обмін із 24 лютого.

Серед звільнених також захисники Азовсталі, які чотири місяці перебували у російському полоні. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган натякнув, що на обміні Медведчука особисто наполягав президент Росії Володимир Путін.

Про обмін кума президента Росії домовлялася українська розвідка. Добро на обмін давав президент Володимир Зеленський, розповів керівник його Офіса Андрій Єрмак.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону й припинення оборони Маріуполя.