Переселенці в Україні: які види допомоги доступні окрім фінансової підтримки

Переселенці в Україні: які види допомоги доступні окрім фінансової підтримки

В Україні зареєстровано кілька мільйонів внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримують щомісячні виплати від держави. Окрім фінансової підтримки, переселенці мають можливість отримувати безкоштовне житло та інші види допомоги.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Дорослі отримують по 2 тисячі гривень, а діти - по 3 тисячі гривень на місяць.

Деяким категоріям ВПО, таким як сім'ї з дітьми, вагітні жінки, люди з інвалідністю та пенсіонери, пропонують безкоштовне житло в безпечних регіонах України. Щоб отримати житло, переселенцям потрібно звернутися до місцевої влади або ЦНАП у своєму місці проживання.

Безкоштовне житло надається на один рік з можливістю продовження терміну, при цьому на одну особу повинно припадати не менше шести квадратних метрів житлового приміщення.

З початку війни в Україні активізувався волонтерський рух, і навіть зараз незахищені категорії населення можуть звертатися до волонтерів та організацій для отримання допомоги.

Волонтери можуть надати допомогу з житлом, транспортом, одягом, ліками, медичною допомогою, паливом, утриманням тварин та багатьма іншими потребами. Для отримання волонтерської допомоги переселенці можуть звернутися до онлайн-сервісів, таких як "єДопомога", SaveUA, Palyanytsya Info та "Спитай Гриця".

Крім того, переселенці можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу від благодійного фонду "Право на захист".

Волонтери можуть допомогти з трудовими питаннями, оформленням документів, пенсійними справами, соціальною допомогою, укладенням та розірванням шлюбу, прийомом у дитсадок та поновленням навчання в школі. Звернутися до благодійного фонду можна особисто або через чат-боти у Viber, Telegram або Facebook Messenger.

Українці, які виїхали з тимчасово окупованих територій, можуть розміститися у соціальному житлі, зв'язавшись за спеціальними телефонами або на лінію Мінреінтеграції 1548.

Держава також надає допомогу переселенцям з оформлення документів через підрозділи Державної міграційної служби, покриваючи витрати на виготовлення паспорта.

Переселенці можуть звернутися за допомогою до Товариства Червоного Хреста, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародної організації з міграції для отримання продуктових наборів, побутових предметів, юридичних консультацій та іншої допомоги.

Таким чином, переселенці в Україні мають доступ до різноманітної допомоги, не обмежуючись лише фінансовою підтримкою від держави.

Завдяки волонтерам, благодійним організаціям та міжнародним партнерам, ВПО можуть отримати допомогу у житлі, харчуванні, медицині, юридичних питаннях та інших потребах.

Нагадаємо, в Польщі зросла кількість скарг іноземців на роботодавців через невиплату зарплат.

Читайте також: