ПФУ пояснив, чи зараховується період навчання до страхового стажу

Зображення: студенти в аудиторії ПФУ
Зображення: студенти в аудиторії ПФУ

Українцям розповіли про зарахування навчання до страхового стажу до 1 січня 2024

Прес-служба ПФУ повідомила українцям про особливості зарахування періодів навчання до страхового стажу до 1 січня 2024 року.

Багатьом українцям цікаве питання про зарахування періодів навчання до розрахунку пенсії.

У Пенсійному фонді пояснили, що періоди трудової діяльності та інші періоди, які враховувалися до стажу роботи до набрання чинності Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу відповідно до законодавства, що діяло раніше.

"До 01.01.2004 періоди навчання за денною формою здобуття освіти у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах (крім періоду навчання за денною формою здобуття освіти на підготовчих відділеннях в закладах вищої освіти), в училищах та на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі зараховуються до стажу роботи" - повідомили в ПФУ.

Отже, періоди навчання можуть бути зараховані до стажу роботи, якщо це відображено у трудовій книжці або документах про освіту.

Також можуть використовуватися дипломи, посвідчення, свідоцтва, довідки та інші документи з архівних даних, які засвідчують періоди навчання.

Урядом України встановлено положення про підтвердження стажу роботи без стандартних документів про трудову діяльність.

Зараз перебуває в силі постанова Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року, яка дає змогу врахувати періоди навчання до стажу роботи.

Тривалість навчання на навчальному курсі визначається за наказами.

ПФУ також нагадав про нову процедуру ідентифікації для пенсіонерів.

Читайте також