Податкова отримає доступ до банківських рахунків українців за кордоном: як позначиться на біженцях

Податкова отримає доступ до банківських рахунків за кордоном
Податкова отримає доступ до банківських рахунків за кордоном

Українським біженцям розповіли про міжнародний обмін даними про рахунки в банках. Керуюча партнер юридичної компанії GLS Ольга Черевко повідомила, що з 30 вересня Україна приєднається до міжнародного обміну інформацією про фінансові рахунки. За стандартом CRS дані українців можуть бути передані іншим країнам.

Згідно з вимогами закону, українські банки повинні збирати дані про податкове резидентство клієнтів. Якщо клієнт визначає себе як податкового резидента іншої країни, Україна передає інформацію про його рахунки до цієї країни. Якщо особа визначає себе резидентом України, то інформація до іншої країни не надсилається. Для біженців з тимчасовим захистом, які отримують соціальні виплати, важливо знати, що вони вважатимуться податковими резидентами країни перебування.

Експерти наголошують на важливості ретельного продумування податкової стратегії та правильного визначення податкового статусу, оскільки помилки можуть мати серйозні наслідки, такі як подвійне оподаткування та фінансові проблеми.

Читайте також