Права та реєстрація авто: водіям запропонували альтернативу в Дії

Права та реєстрація авто: водіям запропонували альтернативу в Дії

Українцям розповіли, як обміняти електронні документи водія.

Як передає "Хвиля", про це йдеться на сайті hsc.gov.ua.

Так, громадяни країни можуть використовувати лише електронний документ без виготовлення пластикового бланку. Україна стала першою країною у світі, де таке можливе. Йдеться про е-посвідчення водія та е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, що відображаються у додатку Дія.

Зазначимо, що вони є повноцінною альтернативою пластиковим документам та дозволяють громадянам не платити за бланкову продукцію. Однак тут слід звернути увагу на те, що електронні документи є дійсними лише на території України. Поки що міжнародне законодавство у сфері дорожнього руху не регулює використання цифрових документів.

Отже, отримати е-посвідчення водія ви можете у сервісному центрі МВС або замовити онлайн через додаток Дія або Кабінет водія. У свою чергу, е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу можна отримати також у сервісному центрі МВС або у додатку Дія при перереєстрації авто. Електронні документи містять серії та номери та відображаються в електронних реєстрах.

Отримання прав водія

Як зазначається, громадяни часто звертаються до сервісних центрів МВС з проханням виготовити дублікат електронного документа на бланку. Проте такої процедури не передбачено. Справа в тому, що для того, щоб отримати пластиковий документ, потрібно обміняти електронний.

Зокрема, замовити обмін посвідчення водія в Україні можливо трьома способами:

  • офлайн у будь-якому зручному сервісному центрі МВС;
  • онлайн через кабінет водія;
  • онлайн через додаток Дія.

Для того, щоб обміняти електронне посвідчення водія на пластикове в сервісному центрі МВС, потрібно мати при собі паспорт з позначкою про місце реєстрації проживання, довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків, пред'явити посвідчення в Дія та сплатити послугу обміну посвідчення та вартість бланка. Це коштуватиме орієнтовно 572 гривні. Таким чином, після обміну буде видано документ із новим номером та серією.

При цьому громадяни часто при перереєстрації авто в дії замовляють свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку. Отже, щоб його обміняти на пластикове, потрібно звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС, взяти талон на перереєстрацію транспортного засобу та оформити нове свідоцтво.

Так, для отримання послуги потрібні такі документи: паспорт із позначкою про місце реєстрації проживання, довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу у Дії. Також потрібно буде сплатити послугу перереєстрації та бланкову продукцію – орієнтовна вартість 836 гривень.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС у Фейсбуці та Інстаграмі.

Нагадаємо, водіям відповіли, чи можуть ТЦК забрати права у військовозобов'язаних.

Читайте також: