РФ може використати супутникові дані приватних компаній США для ударів по Україні - ЗМІ

РФ може використати супутникові дані приватних компаній США для ударів по Україні - ЗМІ

Росія використовує супутникові знімки для ударів по Україні - The Atlantic

За допомогою супутникових знімків, які надаються приватними компаніями зі США, Росія атакує Україну крилатими ракетами. Про це повідомило видання The Atlantic.

За словами джерела видання, Росія завдає ударів по об'єктах в Україні, які були сфотографовані супутниками. Іноді після обстрілу з'являються знімки, що свідчать про наслідки атаки. "Кількість збігів, коли за знімками йдуть удари, занадто велика, щоб бути випадковою", - заявив джерело.

Кількість збігів, коли за знімками йдуть удари, занадто велика, щоб бути випадковою.

Видання досліджувало архівні зображення з України та заявляє, що помітило закономірності. Зокрема, знімки були використані перед ударом по Львову, аеродрому під Миргородом навесні 2022 року, а також перед обстрілом Києва наприкінці січня 2024-го. Видання стверджує, що таких випадків є "сотні".

Заступник міністра оборони України Катерина Чорногоренко заявила The Atlantic, що американські супутникові компанії підтримують Україну, але підозрює, що Росія "купує супутникові знімки через сторонні компанії" для використання проти України.

Супутникові знімки українських об'єктів, які були атаковані, зробили дві американські компанії - Maxar і Planet. Представники цих компаній заявили, що дотримуються законодавства США та не співпрацюють з Росією. Maxar також заявив, що не має відносин з російськими організаціями з початку березня 2022 року.

Джерело: Еспресо