Росія посилила обстріл, Захід має не боятися ескалації через допомогу Україні, - ISW

Росія посилила обстріл, Захід має не боятися ескалації через допомогу Україні, - ISW

Росія обстріляла гідроелектростанції України

Останнім часом Росія здійснює обстріли критичної інфраструктури України. Зокрема, з 22 березня почалися атаки на гідроелектростанції, які доповнили списку об'єктів, що піддаються ударом. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), з посиланням на "Хвилю".

Протягом минулих днів росіяни обстріляли гідроелектростанції в Черкаській та Чернівецькій областях, а також атакували об'єкти критичної інфраструктури в Івано-Франківській та Дніпропетровській областях. Військові блогери з Росії також стверджували про удари по інших гідроелектростанціях у Дніпропетровській області.

"Однак саме ці оперативно та стратегічно важливі озброєння можуть допомогти країні захиститися від ворожих атак та допомогти проведенню наступальних операцій. Проте такі рішення країн Заходу обмежити обороноздатність України для стримування ескалації, не змогли запобігти ескалації війни з боку Росії. До того ж Україна веде стратегічну оборону, а чи не наступальні дії, які б серйозно загрожувати російським позиціям на окупованих територіях чи території РФ", - зазначають у звіті.

Внаслідок обстрілів ГУ загрози електроенергії вводилися в деяких областях. ISW вказує на те, що російські удари здійснюються з метою підриву оборонно-промислового потенціалу України та знищення її енергосистеми. Крім того, російські атаки на гідротехнічні споруди є значною ескалацією російської кампанії обстрілів країни.

Утримуються країни Заходу від надання Україні матеріально-технічних засобів через страх перед ескалацією агресії Росії та можливою помстою. Проте ISW згадує заяву глави Об'єднаного комітету начальників штабів США, що надання ракет великої дальності ATACMS Україні не збільшить ризик ескалації на тому ж рівні, як коли Росія вторглася до країни.

"Росія послідовно доводить свою готовність до ескалації агресії без провокацій. Занепокоєння щодо російської відплати та ескалації у відповідь на подальше надання західних озброєнь та систем Україні не повинно диктувати США та іншим країнам Заходу прийняття рішень щодо цієї допомоги", - підкреслюють автори звіту.

Президент України Володимир Зеленський обіцяв відповідати на ракетні обстріли з боку Росії.