Саміт НАТО охоронятимуть близько тисячі військових ‒ Reuters

Саміт НАТО охоронятимуть близько тисячі військових ‒  Reuters

До Вільнюса, де відбудеться саміт НАТО, для забезпечення безпеки направили близько тисячі військових з інших держав Альянсу.

Там також поставили передові системи протиповітряної оборони. Про це повідомляє Reuters.

Перед самітом НАТО фактично перетворило Вільнюс на фортецю, зазначає видання. Загалом шістнадцять союзників по Альянсу направили до Вільнюса близько тисячі військових для охорони саміту 11-12 липня. Журналісти констатують, що саміт відбудеться за 151 км від Росії та за 20 км від Білорусі.

"Велика кількість країн також надають передові системи ППО, яких бракує країнам Балтії", ‒ йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Так, Німеччина розгорнула 12 пускових установок Patriot, які використовуються для перехоплення балістичних і крилатих ракет або бойових літаків. Іспанія привезла систему ППО NASAMS, а Франція надсилає самохідні гаубиці Caesar. Окрім того, Франція, Фінляндія та Данія тримають у Литві свої військові літаки. А Британія та Франція надають засоби боротьби з безпілотниками. Польща та Німеччина також направили до Вільнюса вертолітні сили спецоперацій. Інші країни також надсилають обладнання для боротьби з будь-якими потенційними хімічними, біологічними, радіологічними та ядерними атаками.

У Вільнюському аеропорту помітили вісім німецьких Patriot, спрямованих у бік російського Калінінграда. Ще двоє направлені на Білорусь. Усі пускові установки запрацювали вранці 7 липня.

Повідомляється також, що Литва втричі збільшила кількість прикордонників на кордонах з Білоруссю та Росією. До них приєднались офіцери з Латвії та Польщі. Обидві країни також направили поліцію для патрулювання Вільнюса.

За словами начальника прикордонної служби Рустамаса Любаєваса, країна готується до різних провокацій. Він додав, що побоюється хвиль мігрантів, порушень кордону чи появи військової техніки без пояснення причин.

Міністр оборони Олексій Резніков переконаний, що Україна стане членом НАТО. Ми єдина країна у світі, яка має бойовий досвід у боротьбі проти російської агресії, сказав він в ефірі національного телемарафону.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден чекатиме на особисту зустріч з президентом України Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі. Альянс буде обговорювати відносини НАТО з Україною і шлях до її майбутнього членства.

Читайте також: