Сі Цзіньпін та Зеленський листувалися: Кулеба розкрив подробиці

Сі Цзіньпін та Зеленський листувалися: Кулеба розкрив подробиці

За майже рік повномасштабної війни в Україні китайський лідер Сі Цзіньпін та президент Володимир Зеленський підтримували діалог лише у форматі листування.

Саме листом президент Китаю привітав українського колегу з днем народження. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю ВВС.

"Було листування між лідерами. Між іншим, Сі Цзіньпін став першим лідером у світі, який офіційним листом привітав президента з днем народження. Це така особлива дипломатична практика", заявив Кулеба, давши зрозуміти, що телефоном лідери не спілкувалися.

За словами Кулеби, діалог з Китаєм від початку російського вторгнення вівся саме на рівні міністрів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Кулеба вважає, що Китай зайняв "особливу позицію" щодо російсько-української війни.

"Китай бачить цю війну з точки зору своїх стратегічних інтересів. А з іншого боку - з точки зору себе як однієї з ключових держав світу, постійного члена Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Якщо скласти таку табличку, де будуть плюси з точки зору наших інтересів, і мінуси, то в результаті кількість цих плюсів і мінусів буде приблизно однаковою", додав голова МЗС

Він запевнив, що Україна працює над тим, щоб позиція Китаю "дрейфувала в бік більш проукраїнський".

Китай відмовляється засуджувати вторгнення РФ, звинувачуючи США та НАТО у конфлікті. КНР, як і Індія, тривалий час утримувалися від будь-якої критики на адресу Росії.

Сі Цзіньпін стурбований провалами Росії у війні проти України. Це пояснюється тим, що така ситуація може вплинути на його плани щодо Тайваню. Таку думку висловила голова американського Центрального розвідувального управління Вільям Бернс.

Бернс зазначив, що Цзіньпін та російський диктатор Володимир Путін за останні роки встановили досить тісні партнерські стосунки. За кілька тижнів до повномасштабного вторгнення вони зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні і проголосили безмежну дружбу.

Читайте також: