Шотландська компанія допомагає Путіну фінансувати його війну проти України — The Times

Логотип компанії, співпраця з Путіном
Логотип компанії, співпраця з Путіном

Шотландська компанія доставляє російський газ до Європи, допомагаючи Володимиру Путіну платити за війну в Україні.

Розслідування Sky News показало, що компанія з Глазго є власником і оператором п'яти гігантських криголамів, які перевозять газ з Сибіру.

Компанія Seapeak Maritime (Glasgow) Limited не порушує жодних законів, що забороняють їй експортувати газ, який підтримує кремлівський режим та його військових. Однак вона ігнорує заклик шотландського уряду до всіх компаній розірвати торговельні відносини з Росією, зазначає Девід Ліск, позаштатний репортер загальних новин у газеті The Times, який працює в Шотландії.

Компанія з Глазго належить інвестору з США і глобально входить в бізнес. Її флот демонструє один з найбільших геополітичних і економічних протиріч актуальної війни: чи варто купувати російський газ. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну лідери Великої Британії та ЄС обіцяли відмовитися від цього палива.

Починаючи з 2022 року, трубопровідний експорт до Європи різко зменшився, але танкерні поставки з Ямалу частково замінили це зменшення. Раніше Європа отримувала 35% газу з Росії, зараз ця цифра становить 15%. З 2022 року Європа заплатила Росії 10 мільярдів євро за газ.

Танкер компанії Seapeak під назвою Yakov Gakkel здатний перевозити великі обсяги скрапленого природного газу при температурі 163 градуси нижче нуля. Зараз він знаходиться біля берегів Норвегії і, разом з подібними суднами, регулярно пливе поблизу узбережжя від Шотландії до Іспанії чи Бельгії.

Джерело: ZN.UA

Читайте також