Столтенберг сказав, коли в НАТО обговорять вступ України

Столтенберг сказав, коли в НАТО обговорять вступ України

Питання про вступ України до НАТО обговорюватимуть вже після липневого саміту в Вільнюсі.

Нині ж є консенсус серед усіх членів блоку про те, що його двері відкриті, що Україна одного дня стане членом Альянсу. Про це перед початком зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

"Після саміту НАТО ми обговоримо прагнення України щодо членства. І я абсолютно впевнений, що союзники надішлють дуже сильний сигнал підтримки Україні", ‒ заявив Столтенберг.

Він також запевнив, що не Росія, а союзники та Київ вирішуватимуть, коли настане правильний час надати Україні повноцінне запрошення.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Найважливіше зараз і найактуальніше підтримати та забезпечити збереження України як суверенної нації у Європі. Якщо ми не зможемо зробити цього, не буде сенсу обговорювати питання членства як такого", ‒ наголосив генсек НАТО.

За його словами, на дискусії у НАТО впливає й той факт, що Європейський Союз надав Україні статус кандидата. При цьому Столтенберг наголосив на надзвичайній важливості стратегічного партнерства між ЄС і НАТО на тлі російської війни проти України. Допомогу Україні як з боку союзників по Альянсу, так і партнерів по ЄС Столтенберг назвав "безпрецедентною", а взаємодію двох структур такою, що доповнює одне одну.

"На саміті НАТО ми очікуємо на оголошення нових зобов'язань щодо військової підтримки Україні", ‒ зазначив Столтенберг.

Він згадав "мультипрограму" з підвищення сумісності ЗСУ з арміями союзників, яка допоможе наближенню членства України в Альянсі.

Генсек НАТО також прокоментував спробу путчу в Росії. Він зазначив, що ці події демонструють "тріщини і розколи всередині російської системи". Разом з тим підкреслив, що це внутрішня справа РФ.

А щодо нових загроз, які створюватимуть "вагнерівці" у Білорусі, то, за словами Столтенберга, висновки робити ще зарано. Для НАТО в цій ситуації важливо продовжувати підтримувати Україну.

Київ визнає, що вступ до НАТО неможливий, поки триває конфлікт, але вже необхідно зробити рішучі кроки щодо членства в майбутньому. Зокрема, Україна очікує отримати гарантію запрошення в Альянс на саміті НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас анонсувала "сюрприз" щодо членства України в НАТО на липневому саміті Альянсу у Вільнюсі.