Тарифи на електроенергію, газ та воду: як зміняться суми у платіжках у червні

Тарифи на електроенергію, газ та воду: як зміняться суми у платіжках у червні

Підвищення тарифів на основні житлово-комунальні послуги

З 1 червня 2024 року на українців очікує підвищення вартості основних житлово-комунальних послуг. За даними уряду, регулятора та постачальників, суттєво подорожчає електроенергія, а тарифи на газ та водопостачання частково переглянуть.

Про те, які будуть ціни на електрику, газ та воду, йдеться у матеріалах уряду, НКРЕКУ та НАК "Нафтогаз України".

Тарифи на електрику

У Кабміні та Міненерго заявляють про необхідність збільшити тарифи на електроенергію для належної підготовки енергосистеми до осінньо-зимового періоду. Наразі відомства опрацьовують ресурсне забезпечення та розраховують можливі розцінки.

Планується запровадити диференційовані тарифи залежно від обсягів споживання електроенергії. Остаточне рішення буде оголошено до кінця цього тижня. Експерти прогнозують зростання ціни до 3,5-5,2 грн/кВт-год проти нинішніх 2,64 грн/кВт-год.

Тарифи на газ

Для клієнтів "Нафтогазу" тариф на природний газ з 1 червня збережеться на рівні 7,96 грн./куб.м у рамках пільгової річної програми "Фіксований". Решта постачальників застосовуватиме розцінки в діапазоні 7,7-9,9 грн./куб.м.

Тарифи на воду

У малих містах навесні вартість водопостачання вже зросла на 30-40% за рішенням місцевої влади. Для великих населених пунктів НКРЕКУ поки що заборонила підвищувати тарифи, хоча раніше планувалося їх збільшення у два етапи.

Таким чином, найбільш відчутним для споживачів стане зростання цін на електроенергію, тоді як зміни в цінах на газ і воду будуть більш помірними.

 

Читайте також: