ТЦК тягнуть до військкомату чи поліції: адвокат пояснив алгоритм дій

Зображення ТЦК, підперезаного до військкомату або поліції
Зображення ТЦК, підперезаного до військкомату або поліції

Адвокат Роман Симутін розповів українцям, як правильно діяти у випадку, якщо працівники ТЦК нав'язують проходження до військкомату або відділення поліції.

За його словами, не рідко виникають ситуації, коли дії працівників ТЦК ставлять під сумнів їхню законність та відповідність правам громадян. Особливо гостро проблема виходить на передній план, коли йдеться про примус до проходження до військкомату або відділення поліції.

За словами адвоката, якщо працівники ТЦК підходять до громадян на вулиці та пропонують їх проїхати до військкомату або відділення поліції, їх потрібно запитати, чи це затримання чи доставка. Це два різні поняття як по формі, так і по суті.

"Доставка - це добровільний супровід громадянина до ТЦК або відділення. Затримання - це процесуальна дія зі складанням протоколу, викликом адвоката, повідомленням родичів та обмежується тимчасовими рамками - не більше ніж на три години, стаття 263 КУпАП. Тобто після пред'явлення вимоги проїхати до ТЦК необхідно запитати - чи це затримання чи доставка? Якщо працівник ТЦК повідомляє, що доставка, тоді ви самі маєте право вирішувати - їхати чи ні", - розповів Симутін.

Крім цього, адвокат звернув увагу на те, що якщо мова йде про затримання, тоді треба негайно та ввічливо повідомити працівника поліції про необхідність виконати та забезпечити низку законних вимог.

Нагадаємо, з 17 липня українцям почали вручати три види повісток.

Читайте також