У Мінагрополітики спрогнозували, коли завершиться робота над методикою визначення країни походження зерна

Спеціалісти Мінагрополітики розраховують на зазначений час завершення методики
Спеціалісти Мінагрополітики розраховують на зазначений час завершення методики

Міністерство аграрної політики Великої Британії повинно завершити роботу над методикою верифікації походження зерна з України до кінця серпня. Це дозволить виявити, чи не продають росіяни українське зерно як своє.

Таку заяву зробив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня.

"Разом з Великою Британією та Литвою ми створили групу, яка працює над методологією визначення походження зерна на генетичному рівні. До кінця серпня британська сторона має надати готову систему верифікації і методи, по яких литовські лабораторії перевірятимуть це зерно. Навчання заплановано на вересень, і ми сподіваємося мати результати до кінця року", - розповів Головня.

За його словами, у литовських портах будуть встановлені спеціальні лабораторії для визначення країни походження зерна.

"Чому у Литві? Тому що багато зерна з Росії і Білорусі відправляється з литовських портів. Цей аналіз дозволить виявити, чи не продають українське зерно як російське або чи не складають з мішаних сортів", - пояснив заступник міністра.

Зразки українського зерна вже передані до Британії для встановлення його "генетичного коду". Інститут експертизи сортів рослин вже накопичив достатню "генетичну базу" для відшукання походження збіжжя, яке росіяни продають під виглядом свого.

"Це перша спільна ініціатива на міждержавному рівні. Раніше такі аналізи замовляли окремі компанії для судових експертиз. Для нас це важливо, оскільки ми зможемо підтверджувати походження великих обсягів нашого зерна і вимагати відшкодування збитків. Після того, як ми працюватимемо разом у Литві, ми також попросимо інші країни проводити подібні аналізи", - додав Головня.

Читайте також