У НБУ розсекретили, як виглядатимуть нові українські монети "шаги"

Нові українські монети шаги зображені
Нові українські монети шаги зображені

Національний банк України планує замінити копійки на шаги, оновивши дрібні монети. За словами директора департаменту грошового обігу НБУ Олега Проходи, ця трансформація буде поступовою і не викличе додаткових витрат. Нові шагові монети матимуть такі ж характеристики, як і попередні копійки.

Процес виготовлення нових монет не потребує значних змін в обладнанні чи технології. Єдиною помітною різницею буде заміна напису "копійка" на "шаг", яку здійснять фахівці Банкнотно-монетного двору НБУ в рамках звичайних робіт.

"Ми плануємо зберегти ті ж заготовки для виготовлення монет. У них буде така сама маса, колір та інші характеристики", - зазначив Прохода.

Важливо відзначити, що використання шагів передбачає поступове вилучення копійок з обігу. Обидві монети будуть циркулювати разом, що дозволить уникнути додаткових витрат на заміну грошових знаків.

Національний банк України очікує підтримки парламенту щодо реалізації цієї ініціативи. У разі схвалення, вже в 2025 році можуть бути виготовлені 50 шагових монет, замість запланованих 20 мільйонів 50 копійчаних монет.

Зазначимо, що ця ідея не є новою, бо на початку 90-х була спроба впровадити нові монети, і певну кількість шагів було виготовлено. Вони можуть бути знайдені сьогодні на нумізматичних аукціонах.

Обмін монет в Україні / Фото: <a href=РБК-Україна">

Раніше НБУ заявив, що ця ініціатива сприяє відновленню історичної справедливості та дерусифікації країни.

Читайте також