У Польщі побільшало скарг іноземців на роботодавців через невиплату зарплат

У Польщі побільшало скарг іноземців на роботодавців через невиплату зарплат

Зростає кількість скарг іноземних працівників на порушення трудових прав у Польщі

У 2023 році польські інспекції праці зафіксували різке зростання скарг від іноземних громадян на порушення їхніх трудових прав з боку роботодавців. Всього надійшло 3,1 тисяч таких звернень, що на 25% більше, ніж роком раніше. Про це повідомляє Телеграм-канал "Релокація. Українці у Польщі".

Найчастіше скаржилися працівники будівельної галузі, сфери адміністративних та транспортно-логістичних послуг. Проте проблеми з оплатою праці та умовами роботи відзначалися у багатьох секторах, особливо у малому бізнесі.

Головною причиною скарг протягом останніх років залишається невиплата заробітної плати у повному обсязі. Також поширені випадки порушення мінімальних ставок оплати праці, відсутності письмових трудових договорів, невиплати компенсацій за невикористану відпустку та інших порушень.

Найбільша кількість скарг надходить від громадян України, Білорусії, Туреччини, Грузії та Філіппін, які працюють переважно у Мазовецькому воєводстві. У той же час, найменша активність відзначається в Опольському та Підляському воєводствах.

Інспектори стикаються з труднощами при розгляді скарг через мовні бар'єри та проблеми з перекладом, що ускладнює процес захисту прав іноземних працівників.

Ми розповідали, що Польща розглядає перехід на скорочений робочий тиждень.

Читайте також: