У Росії визнали депортацію українських дітей ‒ ISW

У Росії визнали депортацію українських дітей ‒ ISW

Уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова визнала, що Росія використовує різні схеми для депортації українських дітей.

Вона намагалася спростувати звинувачення Заходу в незаконності цих дій, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У повідомленні в Telegram 10 березня, Львова-Бєлова звинуватила Захід у штучному нагнітанні страху щодо депортації та примусового усиновлення українських дітей і заявила, що діти приїхали на окуповані території України та територію Росії "добровільно" і можуть повернутися до своїх родин.

Російська чиновниця визнала, що окупанти вивезли дітей із Херсонської, Запорізької та Харківської областей у "санаторії" та оздоровчі табори в окупованому Криму та Краснодарському краї для "відпочинку" та "захисту від бойових дій". Вона заявила, що 89 "дітей громадян України" будуть вивезені, щоб возз'єднатися зі своїми родинами в Криму та Краснодарському краї.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

ISW вже повідомляв про схеми вивезення дітей з України під виглядом програм відпочинку та зазначав, що кілька дітей у Краснодарському краї та Криму були утримані для примусового усиновлення в російські родини.

"Незалежне розслідування Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету показало, що з ймовірно понад 14 700 українських дітей, депортованих до Росії, лише 126 повернулися в Україну станом на січень 2023 року", ‒ йдеться у повідомленні.

Твердження Львової-Бєлової про те, що певну кількість українських дітей повертають до їхніх родин, не заперечує того факту, що переважна більшість викрадених дітей не повертається в Україну.

За словами аналітиків, примусова депортація та усиновлення українських дітей є очевидним порушенням Женевської конвенції про запобігання геноциду та покарання за нього, а також складовою ширшої кампанії етнічної чистки.

Російські окупанти вчинили понад 68 тис. воєнних злочинів в Україні. Загинули 9 655 цивільних, серед них 461 дитина. Не менше 16 тис. дітей примусово вивезли у Росію і Білорусь. Зруйнували понад 81 тис. об'єктів цивільної інфраструктури, серед них понад 62 тис. житлових будинків, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Читайте також: