Українці будуть здавати на посвідчення водія по-новому

Влада розробила нові правила для майбутніх водіїв.

Тепер іспити на отримання водійського посвідчення треба буде здавати по-новому. Зокрема, 1 червня 2023 року у 4 областях України стартував пілотний проєкт Міністерства внутрішніх справ із забезпечення прозорих іспитів у сервісних центрах МВС, пише "Кореспондент".

Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частин іспиту. Проєкт стартуватиме у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях.

В інших регіонах можливий запуск "після врахування всіх нюансів", кажуть у міністерстві.

Які зміни запроваджуються

Буде оновлено систему попереднього запису. Тепер наявність талонів можна перевірити онлайн, а отримати офлайн або через е-запис.

Кожен кандидат у водії отримає більше інструментів для оскарження результатів іспитів у сервісних центрах МВС.

У класах для теоретичних іспитів тепер буде фіксація на 4 відеокамери та мікрофон. "Сліпих зон" більше не буде.

В автівках "категорії В" для складання практичної частини буде відеофіксація в салоні. Таким чином, щоб знімати руки і ноги як кандидата, так і екзаменатора, запис розмов у салоні теж буде.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Також МВС створить зі 148 сервісних центрів МВС 55 хабів по всій Україні, Вони будуть визначені за географічним принципом, передусім, в обласних центрах та великих містах.

Ці хаби будуть приймати теоретичний іспит, також там буде створено можливість складання практичного іспиту в автомобілях.

Планується, що в хабах будуть встановлені сучасні відеореєстратори, які чотирма камерами фіксуватимуть дії, які відбуваються на дорозі перед та за автомобілем, а також дії, які відбуваються всередині автомобіля перед та за кандидатом у водії.

Це дасть можливість фіксувати поведінку кандидата та екзаменатора, дії їхніх рук та ніг аби "ніхто нікому не допомагав".

"Однозначно буде писатися звук і це також дасть можливість нівелювати можливість якихось маніпуляцій в автомобілі. А також, наприклад, щоб інша особа складала (іспит Gazeta.ua) за кандидата у водії", зауважив заступник начальника Центру з питань впровадження цифрових інновацій Головного сервісного центру МВС Олександр Погорілий.

В МВС кажуть, що вже було проведено інвентаризацію транспортних засобів і автопарк планується частково оновити автомобілями, які вже будуть обладнані відповідними засобами технічного контролю.

У застосунок "Дія" повернули оплату штрафів за порушення Правил дорожнього руху, виписані камерами автоматичної відеофіксації порушень.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У "Дію" також підтягнуться всі штрафи за період, поки сервіс був недоступний.