Українці у Швеції: опитування показало, скільки біженців має роботу

Українці у Швеції: опитування та працевлаштування біженців
Українці у Швеції: опитування та працевлаштування біженців

Українці, які переїхали до Швеції через російське вторгнення, швидше вплывають у місцеве суспільство, ніж інші біженці - стверджує звіт Міжнародної організації з міграції.

За даними опитування, 66% українців, які оселилися в Швеції, тепер працюють. У 2023 році загальна кількість таких людей серед українських іммігрантів досягала 56%.

"Українці продовжують шукати більшої стабільності у Швеції і виявляють обмежений інтерес до повернення в країну, навіть якщо це дозволяє ситуація", - йдеться у звіті.

Зокрема, близько 47% українців впораються розмовляти шведською мовою, що значно більше, ніж у 2023 році (26%). Вони задоволені своїм життям у Швеції і висловлюють вдячність Швеції за надану допомогу.

Однак українці часто зіткнуться з проблемами визнання своїх професій та отримання реєстрації, що є важливим для отримання соціальних прав.

Наразі офіційно в Швеції зареєстровано 39 тисяч біженців з України. Додайте сюди велику кількість іммігрантів із інших країн, що може вплинути на недостатню кількість українців у Швеції.

Звіт показує, що "інвестиції в інтеграцію до шведського суспільства приносять покращення умов життя та праці". Він також підкреслює, що багато українців не планують повертатися до України навіть після поліпшення ситуації.

Загалом, українці, які переїхали до Швеції, швидко інтегруються й стають активною частиною місцевого суспільства.

Читайте також