Українські біженці "піднімають" ринок розкоші у Польщі: дослідження

Українські біженці

Ринок предметів розкоші в Польщі зросли за рік до 42,4 млрд злотих

За підсумками 2023 року ринок предметів розкоші в Польщі зросли до 42,4 млрд злотих ($10,8 млрд). Основним стимулом для такого зростання стали багаті біженці з України.

За даними звіту аудиторської фірми KPMG, основний зріст ринку відбувся за рахунок автомобілів преміум-класу та класу люкс, що спричинило збільшення ринку на 60%.

Також значне зростання спостерігалось в готельній та СПА галузі, яка посіла друге місце, а третє – одяг та аксесуари. За підсумками, ріст ринку становив 12,2%, що випереджає інфляцію в Польщі (11,4%).

Результати дослідження прокоментував партнер KPMG Анджей Марчак: "Підвищення податків у Польщі було компенсоване зростанням кількості людей, зарплата яких перевищує 120 тисяч злотих на рік".

Таке зростання ринку спричинили висока інфляція, значні зростання рівня оплати праці, а також масовий прихід українських біженців, які працюють у міжнародних корпораціях і отримують хорошу зарплату.

Варто зазначити, що в Польщі вже виникла проблема з нестачею українських робітників, багато з них відмовляються від зарплати близько 90 тисяч гривень.

Читайте також: