Уряд дозволив не публікувати дані про оборонні закупівлі

Уряд заборонив публікацію закупівель оборонного спорядження
Уряд заборонив публікацію закупівель оборонного спорядження

Уряд внес певні зміни до правил проведення публічних закупівель з метою підвищення безпеки учасників торгів, ускладнення можливостей для зловживань замовників та розширення переліку підстав для проведення закупівель без відкритих торгів.

За інформацією Міністерства економіки, уряд розширив перелік підстав для проведення закупівель без використання електронної системи закупівель. Тепер закупівлі, пов'язані з нагальними потребами ЗСУ, військових формувань, Вищих військових навчальних закладів, правоохоронних органів, ДСНС, а також ремонтом та відновленням техніки "Укрзалізниці", зможуть проводитись без відкритих торгів або електронного каталогу.

Також з метою безпеки замовників, постачальників та виконавців, замовникам дозволили не вказувати конкретне місцезнаходження підприємства, а лише район чи область. Це складніше зробить пошук замовників для можливих загроз з боку ворога.

"Мінекономіки разом з учасниками ринку постійно працюють над вдосконаленням сфери публічних закупівель з урахуванням поточної безпекової ситуації, найкращих світових практик і практичного досвіду. Ми внесли низку змін, які за необхідності мають захистити від ворога інформацію про місцезнаходження підприємств-виконавців та постачальників. Крім того, закупівлі замовників для нагальних оборонних потреб за рахунок місцевих та інших публічних бюджетів, буде проводитись без застосування відкритих торгів або електронного каталогу. Такі договори будуть оприлюднені в електронній системі закупівель через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану", - розповіла заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Уряд також зобов'язав замовників розміщувати перелік документів, які представляють учасники процедури закупівлі, у вигляді двох окремих додатків до тендерної документації. Раніше такі вимоги могли бути в будь-якій частині тендерної документації, що ускладнювало їх пошук учасниками торгів. Ці зміни унеможливлять зловживання з боку замовників щодо вимог до документації, сприятимуть чесній конкуренції між учасниками торгів та поліпшать ефективність проведення закупівель.

Крім того, замовники тепер мають право закуповувати товари у країн-партнерів, з якими Україна уклала угоди про вільні державні закупівлі без нижньої межі.

Читайте також