В Україні виявили підвид Covid "Еріс". Назвали симптоми

В Україні виявили підвид Covid
  • В Україні виявили 10 випадків штаму "Еріс" - варіант коронавірусу SARS-CoV-2 "Омікрон", який викликає захворювання COVID-19.
  • Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.
  • "Еріс" виявили у Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській і Чернівецькій областях.

Штам "Еріс" має симптоми, які є характерними для інших штамів COVID-19, такі як біль у горлі, нежить, задишка, ломота у тілі, головний біль та лихоманка. Він має додаткову мутацію шипового білка, що зробляє його більш небезпечним для ослабленого імунітету. Однак, Всесвітня організація охорони здоров'я вважає глобальний ризик цього штаму низьким.

Україна спостерігає збільшення кількості хворих на респіраторно-вірусні інфекції, включаючи COVID-19, в осінньо-зимовий період. За попередній тиждень, з 9 по 15 жовтня, виявили 143 300 випадків захворювань, що на 20% більше, ніж тиждень тому. З них 84 956 дітей. Найбільше хворих у Київській, Рівненській і Житомирській областях. За цей період також було зафіксовано 34 летальні випадки внаслідок COVID-19 серед осіб старше 35 років.

  • Основою для захисту від тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень - дві дози первинної вакцинації та бустерне щеплення, яке проводять через п'ять місяців після первинної вакцинації.
  • Додатковий бустер можна отримати після консультації з лікарем чи у пункті щеплення. Вакцинація проти COVID-19 є безоплатною.
  • Особам з ослабленим імунітетом або супутніми захворюваннями, вагітним, людям старше 60 років і тим, хто належить до групи ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19, рекомендується звернутися до сімейного лікаря або пункту щеплень для отримання щеплення.

Також Міністерство охорони здоров'я вказало, кому потрібно зробити додатковий бустер. Крім того, процес використання електронних рецептів став більш зручним, оскільки перше електронне рецепт можна отримати без візиту до лікаря.