Відстрочка від мобілізації: комісія при ТЦК може відмовити українцям з будь-яких причин

Відстрочка від мобілізації: комісія при ТЦК може відмовити українцям з будь-яких причин

Територіальна комісія зможе відмовити українцям у відстрочці з будь-яких причин

Комісія при Територіальному центрі комплектування зможе відмовити українцям у наданні відстрочки з будь-яких причин. Про це повідомляє "Хвиля" з посиланням на Судово-юридичну газету.

Згідно з інформацією, Кабінет Міністрів не визначив підстав відмови у наданні відстрочки. Таким чином, комісія при ТЦК може відмовити особі з будь-яких причин, крім осіб, які мають особливий статус згідно з документами владних органів.

Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації було затверджено ухвалою Кабінету Міністрів України від 16 травня №560. Цей порядок визначає процедуру надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення.

"Рішення про надання відстрочки або відмову її надання Комісія приймає на підставі розгляду отриманих заяв та підтверджуючих документів, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів"- пише "Хвиля"

Крім того, постановою №560 встановлено склад комісій для розгляду питань надання відстрочки військовозобов'язаним при районних (міських) ТЦК. У разі наявності підстав для отримання відстрочки військовозобов'язані особисто подають заяву до голови комісії районного (міського) ТЦК або його відділу разом з необхідними документами.

Комісія має розглянути отримані заяви та документи та ухвалити рішення про надання або відмову у наданні відстрочки протягом семи днів. Про рішення повідомляється заявнику засобами телефонного, електронного зв'язку або поштою.

Якщо відстрочка надана, військовозобов'язаному видається довідка із зазначенням строку відстрочення. У разі відмови, причини відмови повинні бути зазначені у письмовому повідомленні. Рішення комісії може бути оскаржене у судовому порядку.

Таким чином, ухвала №560 не містить конкретного переліку підстав для відмови у наданні відстрочки, що створює проблему оцінки законності рішення комісії у судовому порядку. Крім того, цей порядок не стосується осіб з особливим статусом, а також осіб, які підлягають бронюванню.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні

Ця проблема стосується усіх військовозобов'язаних, а не тільки чиновників, які підлягають бронюванню.

Читайте також: