Влада Росії стежитиме за дзвінками росіян у Telegram та WhatsApp

Роскомнагляд планує впровадити систему "Антифрод". Ця система буде використовуватися для виявлення випадків підміни трафіку підчас голосових викликів у Telegram, WhatsApp і Viber. Це означає, що вони зможуть прослуховувати дзвінки росіян у рамках боротьби з телефонним шахрайством.

За даними "Комерсанта", Російський регулятор планує впровадити цю систему до 2029 року. Необхідність цього пояснюється тим, що зловмисники стали частіше дзвонити через месенджери після запуску системи в 2022 році. Від 70 до 80% шахрайських дзвінків проходять через WhatsApp.

Наразі невідомо, як саме буде реалізована ця система. Розробники заявляють, що дані, що передаються у Telegram і WhatsApp, включаючи текстові повідомлення і дзвінки, захищені шифруванням. Це означає, що отримати доступ до них неможливо.

Експерти і учасники ринку підтверджують, що реалізація цієї ініціативи буде складною. Для цього буде потрібен закон, який розширюватиме повноваження операторів. Остаточний варіант плану заходів у рамках нацпроекту "Економіка даних" буде представлено влітку цього року.

Нагадаємо, месенджер WhatsApp тестує блокування скріншотів для фотографій профілю, щоб збільшити конфіденційність користувача.

До речі, месенджер Telegram співпрацює з російською Федеральною службою безпеки та Роскомнаглядом. Він виконує прохання росіян про блокування певних каналів.