Жіноча збірна України з баскетболу програла Сербії та встановила антирекорд

Українська збірна з баскетболу розпочала відбір до жіночого Європейського чемпіонату-2025 зі значною поразкою. У матчі зі збірною Сербії "синьо-жовті" поступилися з рахунком 40:82.

Збірна України вперше з 2019 року бере участь у відбірних матчах Євробаскету, після двох пропущених розіграшів. В минулому турнірі, наша збірна вийшла лише з групового раунду.

В цьому відборі команді доведеться грати без Аліни Ягупової, головної зірки збірної, яка травмувалася перед матчем під час виступів за свою турецьку команду.

Сербія виступала у ролі фаворитки і вже після першої чверті з невеликою різницею в 18 очок ледве не забезпечила свою перемогу.

Різниця у рахунку завдяки основному перерви становила 31 очко, а після третьої чверті збільшилася до 40 очок.

У останній чверті Україна змогла задати два очки перевазі Сербії.

За весь матч українки здійснили 55 кидків, з яких забили 15, в той час як суперниці з Сербії зробили 35 з 73 кидків. Обидві команди виконали по п'ять кидків з-за лінії триочкових, але Сербія здійснила на 20 двоочкових спроб більше, ніж Україна.

Найкращим гравцем збірної України стала Вікторія Балабан, яка набрала 10 очок, з них 3 з штрафної лінії.

Ця поразка з великим відставанням у понад 40 очок була першою такою для жіночої збірної України на офіційних матчах. До цього наймінімальнішим відставанням була поразка від Німеччини 2009 року з рахунком 45:48. Крім того, команда ніколи раніше не втрачала понад 33 очки (на Олімпіаді 1996 року від США з рахунком 65:98).

Матч з Сербією був тренерським дебютом Євгена Мурзіна у збірній. Він посаду головного тренера зайняв у квітні 2023 року, перед цим він очолював мужній баскетбольну збірну.

Наступний відбірковий матч "синьо-жовті" проведуть у неділю, 12 листопада проти Португалії на "домашньому полі". Чемпіонатові Європи зможуть пройти переможець групи G і команда на другій сходинці, якщо вона випередить другі команди з інших груп за показниками.