2 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

2 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

2 липня у нашій країні відзначається День працівника державної податкової служби України, Міжнародний день спортивного журналіста та Всесвітній день НЛО. У церковному календарі цей день відзначається як Покладання ризи Пресвятій Богородиці у Влахерні.

День податківця

З дня створення незалежної України було вирішено створити систему податкового обліку зі структурованою організацією. У листопаді 1990 року було ухвалено закон про державну податкову службу, який декілька разів змінювали, щоб удосконалити механізми збору та нарахування податків.

Основні завдання Державної податкової служби полягають у внесенні та реалізації пропозицій Міністра фінансів, а також у контролі за надходженням податків, зборів та платежів.

25 червня 2020 року було встановлено професійне свято – День податківця України, яке відзначається щороку 2 липня за указом президента України №252/2020.

Міжнародний день спортивного журналіста

Міжнародний день спортивного журналіста відзначається з 1995 року за ініціативою Міжнародної асоціації спортивної преси. Асоціація спортивних журналістів України була створена в 1999 році і об'єднує представників різних медіа, які займаються спортивною тематикою.

Всесвітній день НЛО

2 липня святкується Всесвітній день НЛО. Це свято присвячене дослідникам, які вивчають явища, які не мають наукового пояснення. Обрана дата пов'язана зі страшним подіями, які сталися 2 липня 1947 року в американському місті Розуел. Зафіксовано падіння об'єкта, який вважається літаючою тарілкою. Це призвело до зростання інтересу до вивчення позаземного життя та псевдонаукових теорій.

Уфологи проводять дослідження з метою знайти докази існування позаземного життя та пояснити загадкові явища, пов'язані з НЛО.

День Покладання ризи Пресвятій Богородиці

У церковному календарі 2 липня відзначається Покладання ризи Пресвятій Богородиці у Влахерні. Це свято пов'язане зі святим Патріархом Фотієм, який започаткував свято для вшанування моменту, коли Богородиця передала свою ризу на зберігання у Влахернський храм у Константинополі. Ця риза стала символом її материнської молитви за всіх вірних. Віряни цим святом вшановують Пресвятую Богородицю та її материнську турботу.

Народні прикмети

  • Не залишайте брудний посуд і одяг на ніч.
  • Утримайтесь від великих покупок.
  • Уникайте сварок і лихословія.

Пам'ятні події 2 липня

  • 1559 рік: в документах османської імперії згадується атака "Дмитрашка (Вишневецького) та невірних (козаків)" на фортецю Азов.
  • 1644 рік: Відбулась битва під Марстон-Муром.
  • 1776 рік: Відділення американських колоній від Королівства Великої Британії, ухвалення рішення на Другому Континентальному конгресі в Філадельфії.
  • 1900 рік: Перший політ дирижаблю моделі LZ-1.
  • 1954 рік: Початок роботи Міжнародної організації телебачення (Євробачення).
  • 1951 рік: Розголосився вірш В. Сосюри "Любіть Україну", який був засуджений газетою "Правда".
  • 1996 рік: Трагедія у Дніпродзержинську (Кам'янське) зі зійшовшим з рейок трамваєм.
  • 2011 рік: Володимир Кличко переміг Девіда Хея та отримав усі пояси в суперважкій вазі.

Іменини

2 липня іменини святкують Арсеній та Фотій.

Читайте також: