$300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Росія закладає на військові витрати 2024 року на 70% більше грошей, ніж у 2023 році - $112,3 млрд. Це означає, що Кремль націлився на тривалу війну на виснаження. Витрати на військові потреби у бюджеті РФ на 2024 рік вже вищі, ніж у СРСР в часі його розпаду в 1990 році 40% проти 33%.

Український бюджет на наступний рік ще більше воєнний - 76% видатків на потреби оборони країни. Військові витрати ми покриваємо за рахунок західної техніки і боєприпасів, а також за свої гроші, а цивільні потреби здебільшого за рахунок пожертв та кредитів від інших країн та міжнародних інституцій. Економіст Володимир Дубровський вважає, що з допомогою західних партнерів, у Росії немає шансів у війні на виснаження, а без них немає шансів в України. Gazeta.ua розбиралася, скільки коштує війна для України та Росії.

Рекордні витрати Путіна на війну проти України

Частка військових видатків у російському бюджеті на 2024 рік стане рекордною з часу останніх років СРСР, пише The Moscow Times.

Москва має намір витратити на армію у 2024 році $112,3 млрд - на 70% більше, ніж у 2023 році

За даними Bloomberg, за статтею "національна оборона" Москва має намір витратити у 2024 році $112,3 млрд - на 70% більше, ніж у попередній, і в 2,3 разу більше, ніж 2022-го та втричі вище за показники довоєнного 2021 року. Вперше за час існування сучасної РФ, армія та заводи ВПК Росії "з'їдять" практично кожен третій витрачений зі скарбниці країни-агресора рубль - 29,5%.

Витрати на оборону РФ становитимуть 6% від ВВП країни у 2024 році, порівняно з 3,9% у 2023 році та 2,7% у 2021 році, згідно з проєктами бюджетних планів. За прогнозами, секретні витрати майже подвоються, коли Кремль продовжує приховувати витрати на війну.

Еволюція військового бюджету Росії під час війни показує зміну пріоритетів російського уряду на тлі бойових дій. Планується, що наступного року витрати на оборону перевищать соціальні витрати. Попри те, що Кремль готується до президентських виборів у березні 2024 року, а економіка країни перебуває під тиском безпрецедентних міжнародних санкцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

На третій рік вторгнення, за даними розвідки США, Росія втратила 300 тис. солдатів, а витрати на війну для бюджету подвоються, і з накопиченим ефектом перевищать $200 млрд - суму, порівнянну з ВВП Греції або Угорщини.

Річард Конноллі, фахівець із російської економіки з британського Королівського об'єднаного інституту досліджень оборони та безпеки RUSI припускає, що військові витрати РФ у 2023 році значно перевищать $100 млрд.

"Таких військових витрат ще не було за сучасну історію Росії", - каже запрошений науковий співробітник Берлінського центру Карнегі з вивчення Росії та Євразії Олександра Прокопенко.

40% бюджету Росії йде на війну та "силовиків"

Третину бюджету на оборону витрачав СРСР в останні роки існування. Так, у бюджеті Союзу за 1990 рік на військові цілі закладали 29,4% бюджету.

Якщо зважити на сумарні витрати на силовиків, включаючи поліцію, Росгвардію, то РФ побила рекорди пізнього радянського періоду. У сумі, на статті "національна оборона" та "національна безпека", витрачають $36,4 млрд, на що припадає майже 40% бюджету проти 33% в 1990 році для СРСР.

Путін готується до "вічної війни", яка стала критично важливою для його режиму

"Це показує, що Кремль розставив пріоритети. Головний війна. Путін готується до "вічної війни", яка стала критично важливою для його режиму", - вважає Прокопенко.

"Не маємо обмежень на фінансування. Країна, уряд дадуть усе, що попросить армія", - заявив Володимир Путін на зборах найвищого військового керівництва у грудні торік.

Через 19 місяців після початку війни Путін стримує обіцянку, пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Але все частіше за рахунок іншого, негласного договору з російським народом - підтримки економічної стабільності всередині країни.

Щедрість Кремля щодо армії вже призвела до величезних економічних витрат. Дефіцит бюджету Росії різко зріс з початку війни, оскільки доходи від експорту нафти та газу впали через західні санкції та великі знижки для інших покупців. Зниження цін на енергоносії та скорочення видобутку нафти і газу в РФ, спрямовані на підтримку цін, посилили тиск на російську економіку. Доходи від нафтогазового сектора за січень-липень 2023 року в РФ на 41% нижчі, ніж за той же період 2022 року.

Росія не може скористатися значною часткою валютних резервів Центробанку, які заморожені на Заході

Водночас, Росія не може скористатися значною часткою валютних резервів Центробанку, які заморожені на Заході. У результаті рубль втратив більше третини вартості в 2023 році, впавши до більш ніж 100 рублів за долар. Рубль може падати й надалі.

Послаблення рубля призводить до зростання цін, заявив Центробанк Росії 15 серпня. Річна інфляція споживчих цін досягла 4,3% у липні.

Військові витрати сприяють зростанню промислового виробництва в РФ, а разом з цим і ВВП. У липні МВФ підвищив прогноз зростання ВВП Росії на 2024 рік із 0,7% до 1,5%, які називав у квітні, зазначивши, що "велике бюджетне стимулювання" - рушійна сила економіки Росії.

"Однак це не те зростання, якому маємо радіти. Якщо виробляєте танк, це робить великий внесок у формальне зростання ВВП. Але танк не зоре поле. Він не допоможе вчити чи лікувати. Це не стимул для довгострокового розвитку", - каже Олександра Сусліна, незалежний економіст, яка залишила Росію після вторгнення.

Фахівці визнають, що російська економіка поки що працює краще, ніж очікувалося.

"Радянська спадщина навчила росіян жити буквально у злиднях, ні на що не розраховувати. І вони готові залишатись у цьому режимі виживання тривалий час", - каже Сусліна.

"Основна стаття витрат Росії боєприпаси та забезпечення армії"

Росія витрачає близько $300 млн. на день на війну з Україною. А російський бюджет потратив за січень-червень 2023 року більше, ніж планував за весь 2023 рік. Попри це Росія майже подвоює військовий бюджет на 2024 рік, пише Forbes.

Прямі військові витрати та вартість втраченої техніки Росії за 18 місяців війни - близько $167,3 млрд

Прямі військові витрати та вартість втраченої техніки Росії за 18 місяців війни - близько $167,3 млрд. Ця оцінка не включає гроші на оборону, не пов'язані з воєнними діями. А також не включає економічних збитків країни-агресора.

Найбільші статті видатків - забезпечення військових дій ($51,3 млрд), зарплати військових ($35,1 млрд), компенсації сім'ям загиблих ($25,6 млрд) та поранених ($21 млрд) та вартість знищеної техніки ($34 млрд).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Після стрімкого падіння рубля вартість російського солдата для бюджету РФ значно зменшилася. Якщо за 2022 рік сумарні виплати на одного становили близько $200 на день, то зараз приблизно $120.

Зважаючи на те, що левова частка доходів російського бюджету складається з нафтогазових надходжень, тобто приходить у валюті, девальвація рубля фактично знижує навантаження на бюджет для забезпечення армії - реальні доходи на російського солдата стають відчутно меншими.

Загальна вартість ракет, випущених по Україні, понад $21,1 млрд

Основна стаття витрат РФ на війну в Україні боєприпаси та військове забезпечення армії. Це $51,34 млрд.

Торік російська артилерія використала до 50 тис. снарядів на день, зараз темпи скоротилися до 10 тис. снарядів. Середня ціна снаряда радянського калібру близько $1 тис. Отже, лише на забезпечення артилерії росіяни витратили понад $9 млрд. за 1,5 роки війни.

РФ не готувалася до тривалої війни, тож її запас снарядів та можливості їхнього виробництва не дозволяють забезпечити власні потреби у довгостроковій перспективі, що змушує укладати контракти на постачання боєприпасів з такими країнами як Північна Корея.

Загальна вартість ракет, випущених по Україні, понад $21,1 млрд.

Найбільші втрати росіян у війні серед техніки танки та авіація. Росія втратила 315 літаків, середня вартість одного $18,8 млн, та 316 вертольотів, середня вартість одного $10,4 млн. Але більшість втрат авіації сталася у перші півроку вторгнення.

За три місяці контрнаступу українські військові знищили близько 2 тис артилерійських систем РФ

Наразі головне полювання ЗСУ ведуть на ворожі артилерійські системи та ППО. За три місяці контрнаступу українські військові знищили близько 2 тис артилерійських систем. Це стільки ж, скільки за минулий рік. Загалом Росія вже втратила артилерії та РСЗВ на $5 млрд.

Також під час контрнаступу українська далекобійна артилерія знищує приблизно в 2,5 рази більше систем ППО, ніж раніше.

Загальні втрати російської техніки у грошовому еквіваленті становлять понад $34 млрд- з 24 лютого 2022 року до 24 серпня 2023-го.

"День війни коштує Україні $100 млн"

У бюджеті України на 2024 рік витрати на Міністерство оборони, ЗСУ, Нацгвардію, МВС, ГУР та СБУ $66,5 млрд. Це 76% видатків бюджету країни. Решта Україна покриває великою мірою за рахунок фінансової допомоги країн Заходу та кредитів від партнерів та міжнародних інституцій.

США від початку вторгнення Росії поставили допомоги Україні більш як на $77 млрд, з них $43 млрд на військові потреби

Тільки США від початку вторгнення Росії поставили допомоги Україні на понад $77 млрд, з них $43 млрд на військові потреби, пише Council on Foreign Relations. Інституції ЄС дали $90,1 млрд. Американці дають більше пожертв у фінансовій допомозі, а ЄС довгострокові кредити під дуже низькі ставки.

Німеччина загалом дала $21 млрд, Велика Британія $15,2 млрд, Норвегія $8 млрд, Японія $7,2 млрд, Канада $6 млрд, Польща $4,7 млрд, Нідерланди $4,4 млрд, Данія $4,2 млрд.

Колишній міністр оборони Олексій Резніков розповідав, що день війни коштує Україні понад $100 млн.

"Воюємо 50/50 за свої кошти та надані нам зовні"

Старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Ukraine, фахівець Економічної експертної платформи Володимир Дубровський в коментарі Gazeta.ua розповів, що шанси України та Росії у війні на виснаження залежать від того, наскільки Україну підтримуватимуть західні партнери. Також - наскільки далеко Захід зможе піти з санкціями проти російської нафти.

В України шанси вистояти набагато кращі, ніж в Росії, бо за нами коаліція з сумарним ВВП в $90 трлн, а РФ має $1,8 трлн

"Якщо західні партнери дійсно налаштовані на нашу підтримку стільки, скільки потрібно, і на нашу перемогу, тоді в України шанси вистояти набагато кращі, ніж в Росії. Бо за нами - коаліція з сумарним ВВП в $90 трлн, а РФ має $1,8 трлн. Тож економічні потуги неспівставні. Якщо залишимося сам на сам із агресором, тоді наші можливості неспівставні. У нас в такій ситуації немає шансів", - каже експерт.

Україна, за його словами, фінансує за свої кошти зарплати військовим та іншим захисникам. І частково їхнє матеріально-технічне забезпечення, три чверті свого бюджету витрачаємо на армію та інші сили оборони.

"Решта витрат, дороге озброєння та інші покривають партнери, які дають нам лише військової допомоги на понад $50 млрд на рік. Але тут важко точно оцінювати, бо частина допомоги йде фактично на утримання їх власних структур. Наприклад, коли йдеться про підготовку українських військових. Але ця сума порівняна з усім бюджетом України", - каже експерт.

Ці оцінки доволі умовні, наголошує експерт. Бо коли передається старе військове обладнання, воно може бути теж списане чи його вартість суттєво коливатися на міжнародному ринку озброєнь. Оцінити його за ринковими цінами дуже важко, але сума допомоги десятки мільярдів доларів. Це співрозмірно з бюджетними видатками України на війну. Тож, грубо кажучи, воюємо 50/50 за свої кошти та надані нам зовні.

Також експерт каже, що суттєва частина бюджетних видатків нашої країни, на виплати бюджетникам, зокрема, пенсій відбувається коштом грошей ззовні донорської допомоги та кредитів.

"Ось як можна позбавити Путіна грошей від нафти і зупинити агресію"

Дубровський вважає, що величезні витрати на воєнні дії можуть підірвати російську економіку, якщо вдасться завадити Росії продавати нафту на світовому ринку.

"На сьогодні в Росії все гірша ситуація з видатками. Вона намагається звести свій бюджет. Але поки що може це робити, бо дуже слабо працює контроль за дотриманням цінової стелі в $60 за барель на російську нафту Urals (у серпні середня ціна Urals досягла $74,5 за барель, що на $16,77 менше, ніж ціна еталонної марки Brent, проте більша $60. Gazeta.ua) на світовому ринку. Понад 30 країн встановили стелю цін на нафту з Росії у розмірі $60 за барель. Але 5 лютого цього року ЄС встановив два граничні рівні цін на нафтопродукти з РФ - $100 за барель для продуктів високої переробки, зокрема дизпалива, гасу і бензину, і $45 за барель для менш дорогих нафтопродуктів, наприклад мазуту. Ембарго на нафту країн Заходу, як і очікувалось, призвело до того, що Росія почала продавати її на азійські ринки з величезними знижками. Через це несе суттєві втрати по виручці, але не критичні. Встановлення жорсткішої та нижчої цінової стелі могло б позбавити росіян нафтових доходів", - каже експерт.

Він наводить приклад, що військові витрати Росії близько $100 млрд на рік, а доходи російського бюджету від експорту нафти приблизно така ж сума.

"Якщо росіяни отримують такі доходи від нафти, то можуть собі дозволити продовжувати війну. Вони обрізають витрати на інші статті бюджету. Був колись анекдот про алкоголіка, який скаржився сину, що підняли ціни на горілку. Син питає: "Тату, тепер питимеш менше". А батько відповідає: "Ні, тепер ви з мамою будете менше їсти".

Російський бюджет працює за таким принципом. Очікувати, що вони собі не зможуть чогось дозволити у військовій сфері було б наївно. Але якщо б вони втратили доходи від нафти, все було б інакше. Жорсткіша цінова стеля дозволить зробити так, щоб продавали нафту, але доходи до бюджету не отримували або отримували мінімальні. Якщо вона буде встановлена на нижчому рівні, скажімо, $35 за барель, як це пропонували поляки та країни Балтії, то покриватиме собівартість добування, сякий-такий платіжний баланс країни. Але великих доходів до бюджету не даватиме", - каже експерт.

При стелі ціни на нафту в $35 Росія не протрималася б у війні навіть протягом цього року

"У такому варіанті Росія не протрималася б у війні навіть протягом цього року. Адже більша частина їх Фонду національного благоустрою вкладена у неліквідні активи або це заморожені кошти. Ліквідних активів там приблизно на $31 млрд. при дефіциті в $100 млрд їх хватить не більше ніж на один квартал", - додає експерт.

Якщо б таке зробити, каже експерт, Росії довелося б сильно скорочувати свої витрати, або запускати по повній програмі інфляцію.

"У такому разі ми б мали в Росії карколомні події. Не вірю, що Путін може припинити війну, але за таких обставин його могли б змінити, або там могли б розпочатися інші процеси. Скоріш за все, це призвело б до закінчення війни на умовах України і подальших відповідних процесів у РФ. Але велика проблема, що частина наших партнерів, а головне США, дуже бояться такого розвитку подій - розпаду Росії, так само як колись лякались краху СРСР. Причини ті самі ядерна країна, яка може втратити контроль над цією зброєю. Це для нас величезна проблема", - каже експерт.

Він додає, що саме з цієї причини США не хочуть передавати нам нові типи зброї, або роблять це дуже повільно.

США бояться розгромної поразки Росії, щоб це не спричинило дезінтеграції чи революції в РФ. Без таких змін в країні-агресорі, наша повна перемога неможлива

"Це так само стосується передачі нам зброї у США бояться розгромної поразки Росії, щоб це не спричинило дезінтеграції чи революції в РФ. З іншого боку, без таких змін в країні-агресорі, наша повна перемога неможлива. Гостре питання, яке наразі не вирішене для наших партнерів. Ось чому республіканці США кажуть, що не бачать картинки української перемоги, не розуміють навіщо допомагати, бо це буде нескінченна війна. Єдиний шанс уникнути безкінечної війни жорстка санкційна політика та надання нам достатнього озброєння, щоб перемогли, а в самій Москві розпочалися зміни. Це не так небезпечно як здається, і процес уже пішов. США краще його очолити, ніж чекати поки буде розвиватися стихійно. Бо сам по собі буде розвиватися більш небезпечно та з гіршими наслідками, ніж якщо прискорити та контролювати", - каже експерт.

Також Дубровський каже, що потрібні теж додаткові обмеження, щоб цю цінову стелю не можна було обходити.

"Зараз 70% російської нафти продається вище цінової стелі. Та ще й в неї закладають додаткові гроші на перевезення. Треба, щоб не визнавалися сертифікати страхування танкерів з нафтою тих компаній та країн, які видають її для російської нафти, ціна якої вища за ціну цінової стелі. Це фактично вторинні санкції, які слід запровадити. Це теж варто було б зробити з точки зору екологічної безпеки, бо танкери, якими користується Росія, дуже старі. Якщо станеться щось із таким, сумнівно, що ці компанії-страховики зможуть щось реально виплатити", - каже експерт.

Цього року через низку західних санкцій доходи Росії від нафти і газу, за оцінками, скоротилися приблизно вдвічі. Це коштувало РФ $150 млрд.