Як зміниться життя українських біженців у Чехії: всі деталі

Чехія займає третє місце в ЄС за кількістю українських біженців. Близько 350 тис. наших земляків знайшли притулок у цій країні. Чехія вносить зміни до програми підтримки, щоб стимулювати українців до інтеграції. Про основні зміни для українських біженців у 2024 році пише "РБК-Україна".

Тимчасовий захист продовжується

Згідно з поправками до закону Lex Ukraine, тимчасовий захист для українців у Чехії продовжується до березня 2025 року. Це дозволяє українським біженцям мати доступ до ринку праці, державного медичного страхування та навчання у школах.

Продовження захисту відбуватиметься у два етапи. Усі українці повинні зареєструватися в електронному вигляді з січня до 15 березня 2024 року, щоб продовжити тимчасовий захист до 30 вересня 2024 року. Потім треба буде надати новий документ під час фізичного візиту до відділення міграційного департаменту МВС, щоб продовжити тимчасовий захист до 31 березня 2025 року.

Зміни в проживанні

Термін проживання у безкоштовному житлі скоротять до 3 місяців. У липні минулого року, термін проживання у державному гуманітарному житлі був обмежений до 5 місяців. З 1 вересня 2024 року термін проживання в державному гуманітарному житлі буде становити лише 3 місяці. У такому випадку біженці повинні будуть шукати стандартне житло.

Допомога при поверненні додому

Уряд Чехії планує надавати грошову допомогу українцям, які вирішать добровільно повернутися до своєї країни. Ця допомога буде включати оплату деяких витрат для повернення в Україну та консультування, але не буде надавати готівку.

Інші зміни

З вересня 2024 року українські діти в Чехії втратять можливість надавати окремі дати зарахування до дитсадка чи школи і мати спеціальні класи. Безкоштовну нострифікацію диплома зможуть отримати лише ті українці, які мають тимчасовий захист менше 12 місяців.

Тимчасовий захист також не буде поширюватися на громадян, яким присуджено депортацію. З 1 січня 2024 року реєстрація автомобілів з українськими номерами стає обов'язковою, і неподання реєстрації каратиметься штрафом.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що країні час вести переговори щодо переходу на євро і назвав цей крок логічним майбутнім.