Яка ціна безпілотника, який атакував завод у Татарстані: Forbes назвав суму

Яка ціна безпілотника, який атакував завод у Татарстані: Forbes назвав суму

Україна застосувала новий безпілотник для ударів по Татарстану

Україна використала новий безпілотник за $90 тис. для атак на Татарстан, повідомляє Forbes.

Цей безпілотник був перероблений з легкомоторного літака загальної авіації та використовувався для нападу на промислові об'єкти російської енергетичної галузі в Татарстані. Українці замінили пілотоване керування на роботизоване та встановили вибухівку.

На відео атаки видно літак Аеропракт А-22, який перетворили на безпілотник. Цей літак здатний розмістити двох членів екіпажу.

"Те, що українці могли перетворити А-22 на вибухонебезпечний безпілотник, переконливо свідчить про те, що удар по заводу в Єлабузі, який збирає розроблені Іраном безпілотники Shahed, не буде останнім для цього нового типу безпілотників", - пише Forbes

А-22 є надійним та простим у управлінні літаком, який придатний для веселого політу над аеродромами.

Безпілотник на базі А-22 може пройти майже 1000 км через російську протиповітряну оборону, щоб доставити вибухівку з високою точністю. Він коштує трохи більше, ніж американська Javelin.

"Безпілотник А-22 на рівні виробництва є масштабованим. Таким чином, ми очікуємо, що в майбутньому будуть спроби нападів", - повідомляє українська розвідувальна група

Що стосується конвертації літака А-22 в безпілотник-вбивцю, то точних деталей невідомо. Однак у 2019 році ВПС США зняли сидіння та елементи керування з іншого літака та встановили комп'ютерні сервоприводи.

"Система бере на себе керування, контролює дросель, перемикає відповідні перемикачі та аналізує дані приладової панелі, щоб прийняти рішення про те, як краще контролювати політ", - розповідають у ВПС США

Українські БПЛА є менш витратними та ефективними у порівнянні з крилатими ракетами. Крім того, безпілотник на базі А-22 має більшу дальність польоту.

"Це дешевше, ніж українська крилата ракета 'Нептун', яка коштує близько 500 тисяч доларів. І це набагато дешевше, ніж крилаті ракети Storm Shadow вартістю 3 мільйони доларів, які Україна отримала від Сполученого Королівства", - зазначає Forbes

Однак низька швидкість безпілотника на базі А-22 робить його вразливим для російської протиповітряної оборони.

Україна завдала удару по нафтопереробному заводу в Татарстані, вражаючи основне підприємство, що переробляє близько 155 тис. барелів на день.

Читайте також: