Альпіністка Антоніна Самойлова встановила рекорд: підкорила Еверест та Лхоцзе за добу

Альпіністка Антоніна Самойлова встановила рекорд: підкорила Еверест та Лхоцзе за добу

Українська альпіністка установила новий рекорд

Українська альпіністка Антоніна Самойлова побила рекорд, підкоривши за добу два восьмитисячники - Еверест та Лхоцзе. Вона також стала першою жінкою, яка тричі піднімалася на Еверест і тричі підіймала прапор України на його вершині. У коментарі для "Главкому" Самойлова розповіла, що для досягнення цих двох вершин вона провела без сну 65 годин. Вона також додала, що організм допомагає подолати втому під час сходження в гори.

Траверс Еверест - Лхоцзе

Антоніна Самойлова розпочала свою експедицію 17 квітня 2024 року з метою здійснити "траверс" Евересту і Лхоцзе.

Хвороба та підтримка

Проте під час експедиції альпіністка почала відчувати симптоми коронавірусу, що змусило її повернутися на лікування в Катманду. Однак після одужання вона продовжила свою подорож та здійснила сходження на Еверест і Лхоцзе. Вона зазначила, що її підтримував непальський альпініст Камі Ріта, який також зробив свій рекорд - 30 сходжень на вершину світу. Самойлова повернулася на базовий табір 23 травня після проведення без сну 65 годин.

Сміливі сходження та відданість

Антоніна Самойлова відзначає, що сходження в гори не так прості, як може здаватися. Вона пригадує інцидент з альпіністом з Кенії, який помер під час спуску з Евересту через відсутність кисню. Вона також присвятила своє сходження загиблому воїну Грянику Олександру, який завжди мріяв піднятися на Еверест.

Для Антоніни Самойлової ці сходження - символ свободи та незламності духу. Вона гордо підняла прапор України на вершинах світу та продовжує ставити нові рекорди.

Також чемпіон України з альпінізму Валентин Сипавін піднявся на Еверест з українським прапором, в рамках акції United24.

Читайте також: