Безос вклав мільярди доларів у створення «таблетки від смерті»

Відомий підприємець, засновник компанії Amazon Джефф Безос вклав три мільярди доларів у стартап Alto Labs — компанія, яка займається технологіями біологічного перепрограмування, який створить «ліки від смерті».  Про це пише The Sunday Time.

 До ради директорів компанії увійшли два лауреати Нобелівської премії з хімії – американський біохімік і генетик, дослідник геноміки, одна із творців технології редагування геному CRISPR-Cas9 Дженніфер Даудна та американська вчена та інженер у галузі білкової інженерії, що зробила значний внесок у розвиток.  Арнольд.  Вчені намагатимуться перепрограмувати клітини, щоб навчити їх повертатися до стану стовбурових клітин, із яких вони сталися.

 У 2021 році компанія залучила понад $270 млн фінансування завдяки величезним пожертвуванням найбагатших людей з усього світу, які хотіли б прожити якомога довше.

 У всьому світі вчені займаються пошуками вакцини від старості, таблетки, яка уповільнить процес старіння, або засоби, які допоможе замінити старі клітини на молоді.  Багато провідних геронтологів світу вже продемонстрували можливості нових методів на тваринах і зараз починають клінічні випробування на людях.

 Інші тільки розпочали розробку перспективних способів.  При цьому одні вчені пропонують використовувати сучасні технології для збереження людського організму нескінченно довго.  Наприклад, технології регенеративної медицини, які розвиваються рекордними темпами та вже дають вражаючі результати.  Інші ж розглядають старіння як хворобу та шукають відповіді в біологічній будові людини, сподіваючись «переналаштувати» організм, щоб вона могла існувати нескінченно довго.

 Російські вчені теж шукають ліки від старості, але інший підхід: досліди ставлять на черв'ячках-нематодах, яких годують речовинами, що впливають на тривалість життя.  Якщо експеримент пройде вдало, ці речовини вивчатимуть далі.  Хробаки-нематоди живуть недовго, всього 15-25 днів, тому на них зручно вивчати старіння багатоклітинного організму.  Раніше вченим вже вдавалося в 10 разів збільшити тривалість життя ґрунтових нематод C. elegance за допомогою мутації в одному гені