Biedronka, Lidl та інші мережі Польщі заморозять ціни на продукти: що це означає

Мережі заморозили ціни на продукти харчування в Польщі

Кілька великих торгових мереж у Польщі оголосили про заморожування цін на продукти харчування після 1 квітня. За даними "Хвилі", такі новини стали хорошими для українських біженців у країні.

Мережі Biedronka, Lidl, Aldi, Kaufland та DM заявили про заморожування цін. Цей крок пов'язаний з поверненням 5% ПДВ для споживачів, але має проінфляційний вплив.

Зазначимо, що раніше Мінфін Польщі ухвалив рішення не продовжувати нульову ставку ПДВ на продукти харчування. Вона була запроваджена з 1 лютого 2022 року для боротьби з інфляційним шоком та поширювалася на широкий перелік товарів. Зокрема, включаючи м'ясо та м'ясопродукти, рибу, яйця, молочну продукцію, фрукти, овочі та крупи.

Однак мережі обіцяють скоригувати зростання цін. Наприклад, Biedronka збереже ціни на березневому рівні для 4068 товарних позицій, за винятком хлібу, овочів і фруктів.

Lidl в рамках кампанії VAT STOP також пообіцяв низькі ціни на більше 1600 основних товарів. Також варто відзначити, що цінова конкуренція між мережами може пом'якшити вплив поправки на ціни.

"Однак, швидше за все, в кінцевому рахунку витрати кінцевих споживачів на продукти харчування все одно зростуть. По-перше, регулярні ціни - тобто ціни без урахування знижок - найчастіше не є реальними цінами покупки для споживача. Таким чином, зберігаючи регулярну ціну, мережа може просто знизити розмір знижки, що надається", - пише видання.

Загалом, це рішення мереж дозволить зробити продукти доступнішими для споживачів, але все одно витрати на них зростуть.