Болгарія продовжила програму підтримки українських біженців

Уряд Болгарії продовжив програму гуманітарної допомоги українським біженцям до квітня 2024 року

Українці, які перебувають у Болгарії як біженці, зможуть користуватися підтримкою уряду довше - до квітня 2024 року. Про це повідомляють зазначені джерела.

Згідно з програмою гуманітарної допомоги, українці зможуть продовжувати отримувати безкоштовне житло у місцях розміщення біженців.

Програма допомоги була кілька разів змінена і розширена, і попередньо вона повинна була закінчитися в 2023 році.

На даний момент у Болгарії залишається 52,125 українців, які отримали тимчасовий захист, а загалом цей статус отримали 171,571 людина. За державною схемою проживає 6,919 біженців.

У той же час проводиться розробка нової програми, яка визначатиме пріоритетні сфери для біженців із України. Вона також передбачатиме встановлення чіткої й прозорої системи для переміщених осіб.

Українці у Литві отримають подовження тимчасових видів на проживання

Українські біженці у Литві також отримають можливість проживати в країні на довше. Зараз у Литві 52,000 українців користуються тимчасовим захистом. Департамент міграції вже видав понад 3,000 посвідок на проживання для отримувачів тимчасового захисту.

Більшість українців, що проживають у Литві, є біженцями, але є й ті, хто отримав тимчасову посвідку на проживання за іншими підставами, наприклад, з міркувань праці чи родинного об'єднання.

Чехія вирішить питання статусу біженців з України

У наступному році Чехія прийме рішення стосовно статусу біженців з України, які бажають заселитися в країні на постійній основі.

Глава Департаменту міграції Литви, Евеліна Гудзінскайте, закликала Вільнюс зміцнити регулювання статусу іноземців у країні.