Боррель вперше прямо заговорив про можливість прямого зіткнення ЄС з Росією

Європа має готуватися до потенційної війни, - Боррель

Жозеп Боррель, глава європейської дипломатії, стверджує, що Європі потрібно підготуватися до можливого воєнного конфлікту. Він вважає, що повний масштаб війни на континенті, крім України, "більше не є фантастикою".

Навколо нас, безперечно, нависає війна. Звичайна війна високої інтенсивності в Європі більше не є фантастикою - сказав Боррель.

Головний дипломат ЄС попереджає, що РФ загрожує Європі не лише продовжуючи війну в Україні, але й за допомогою гібридних атак на країни єврозони.

За даними Financial Times, це вперше, коли головний дипломат ЄС настільки відкрито говорить про можливість безпосереднього зіткнення з Росією.

Країни ЄС після закінчення "Холодної війни" значно зменшили витрати на оборону протягом кількох десятиліть. Тепер вони збільшують інвестиції в оборонну промисловість, щоб посилити постачання озброєння в Україну та свої армії.

Нам потрібен новий механізм міжбюджетного фінансування... Можливо, залежно від того, хто править Вашингтоном, ми не можемо покладатися на захист Америки. У рамках Альянсу пріоритети окремих членів можуть змінюватись - зазначив Боррель.

Раніше Боррель вже відреагував на нові масовані атаки Росії на Україну, заявивши, що вони лише зміцнюють рішучість Європи.