Британська розвідка розкрила плани Кремля щодо окупованих територій

Кремль посилює русифікацію тимчасово окупованих територій

Кремль продовжує впроваджувати політику русифікації на тимчасово окупованих територіях України, використовуючи нові ініціативи у сфері управління, підготовку чиновників та будівництво в'язниць. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

За даними британської оборони, Російська академія народного господарства та державної служби запускає магістерську програму "Державне та муніципальне управління", яка підготує випускників для роботи на різних рівнях урядової влади, зокрема на окупованих територіях України.

Крім того, міністр юстиції Росії Костянтин Чуйченко заявив, що Росія побудувала 58 федеральних пенітенціарних установ на тимчасово окупованих територіях України.

Створення нової адміністративної еліти

За даними британської розвідки, однією з причин створення магістерської програми є брак кваліфікованих кадрів для російських урядових посад на окупованих територіях України. Це може бути пов'язано з планами президента Росії Володимира Путіна щодо формування нової адміністративної еліти, як зазначено у його посланні до Федеральних зборів, а також з підготовкою нового кадрового резерву згідно з указом, виданим в січні 2024 року.

Заходи щодо русифікації

Міністерство оборони Великої Британії зауважує, що ці заходи націлені на русифікацію тимчасово окупованих територій України і включають розширення російської судової системи, введення російської освітньої програми, видачу російських паспортів та розбудову російської телекомунікаційної інфраструктури.

Російська пропозиція для ветеранів

Раніше повідомлялося, що Росія пропонує ветеранам так званої "спеціальної військової операції" посади державних службовців на тимчасово окупованих територіях. Росія заохочує своїх громадян воювати проти України обіцянками щодо працевлаштування в окупаційних адміністраціях. При цьому для отримання посади потрібна вища освіта, але у разі її відсутності ветеранів відправляють на курси до так званих "фейкових вишів", які видадуть "необхідні дипломи" всього за кілька місяців.