Цей день покаже, наскільки довго затримається негода

25 жовтня віряни вшановують ченця Мартирія, який служив у Печерському монастирі. Він був виділений постом диякона через його строгий пост та душевну чистоту. Відомо, що він здатний був зробити різні дива і його ім'я згадують преподобні Дальніх печер у Києво-Печерській лаврі.

Є деякі заборони, які не дозволяються в цей день. Наприклад, не можна їсти хліб, інакше наступного року не буде врожаю хліба. Жінкам заборонено плакати в подушку, оскільки це призведе до збереження неприємностей на довший час. Також заборонено лаятися, сваритися і лихословити.

Деякі прикмети вказують на погоду. Наприклад, якщо на небі тьмяно світять зірки, то день буде негожим та холодним. Якщо на деревах залишилося багато листя, то зима буде тривалою. Велика кількість снігу вказує на хороший урожай озимих рослин. Якщо віє вітер, то негода протримається кілька днів. А якщо ворони сідають на нижні гілки, то це означає сильний вітер. Туман вранці звичайно вказує на наближення відлиги.

25 жовтня також славиться як день, коли потрібно давати милостиню тим, хто потребує. Навіть на кладовище ходили прибирати гроби родичів, так як наші предки завжди тримали їх у чистоті та порядку.

Українці цього року святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня згідно з новим датою за церковним календарем, який набув чинності 1 вересня. Перед Різдвом починається Різдвяний піст, який триває 40 днів. Цей пост є одним з найтриваліших у році і необхідний для очищення душі та тіла перед святкуванням Різдва. В цей період дозволено їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові та іноді рибу. Але м'ясо, яйця, молочні продукти, сир та вершкове масло заборонені.