Церкви допомагають українським біженцям у Німеччині, але є нюанс

  • У Центральній Німеччині збільшилася кількість церковних притулків, заснованих протестантською церквою, і кількість запитів на них.
  • Росіяни також можуть отримати церковний притулок, якщо вони втікають від мобілізації в своїй країні.
  • За даними Євангелічної церкви Центральної Німеччини, цього року 75 людей отримали церковний притулок у їх парафіях, що значно більше, ніж роком раніше, коли притулок було надано приблизно 50 людям.
  • Згідно з думкою екуменічної федеральної робочої групи "Притулок у церкві", церковний притулок може захистити біженців від депортації, якщо ця депортація загрожує їхньому життю та свободі.
  • Також у різних федеральних землях спостерігається значне зростання церковного притулку. Наприклад, у Саксонії-Ангальт цього року притулок отримали 38 осіб у порівнянні з 28 особами минулого року, а у Тюрінгії – 47 осіб цього року проти 26 осіб минулого року.
  • Однак, загальна кількість церковних притулків змінюється протягом року. Наприклад, в Тюрінгії під особливим захистом перебувають 23 особи, включаючи 5 дітей, а в Саксонії-Анхальт – 14 осіб, включаючи 2 дітей.
  • Більшість біженців, що отримують притулок, походять з Сирії та Афганістану. Однак деякі також прибули з Іраку та Росії.
  • Кількість запитів на церковний притулок перевищує кількість наданих притулків, що вказує на зростання популярності цієї форми захисту. Проте причини надання притулку залишаються незмінними: церква вважає, що має допомагати людям у надзвичайних гуманітарних ситуаціях.

Крім того, Німеччина продовжила тимчасовий захист біженців з України. Дозволи на проживання автоматично діятимуть до 4 березня 2025 року. Це рішення було схвалено Федеральною радою 24 листопада 2023 року. Українським біженцям не потрібно подавати заяву на продовження свого статусу проживання і не потрібно зустрічатися з імміграційними органами. Підставою для продовження тимчасового захисту було рішення країн Європейського Союзу в кінці вересня 2023 року.