Чи варто Україні вводити санкції проти Китаю за співпрацю з Росією? Посол Рябікін дав відповідь

За посольством України в Китаї висловили думку про те, що санкції є єдиним механізмом, який може вплинути на великі китайські компанії та змусити їх припинити співпрацю з Росією. Проте, ефективність таких заходів викликає сумніви, оскільки вони можуть створити труднощі для розбудови двостороннього політичного діалогу з Китаєм.

Посол Павло Рябкін наголосив, що хоча існує інформація про погіршення відносин між Росією та Китаєм, сама комунікація на високому рівні між цими країнами говорить про посилення їх співпраці. Він також зазначив, що Китай є найбільшим торговельним партнером України, але ситуація змінилася через військову агресію Росії.

Номенклатура товарів, яка експортується між Україною та Китаєм, відрізняється від тих, що експортує Росія. Головні поставки з РФ до Китаю це нафта, природний газ, деревина та пиломатеріали. Україна не може конкурувати з російськими товарами в Китаї, але може розширювати асортимент, збільшувати обсяги та підвищувати якість своєї продукції для експорту.

Зазначається, що відносини Росії та Китаю балансують між надмірною силу Росії, що може викликати виклик Заходу, і недостатньою силою, що призведе до безпосередньої конфронтації з Заходом. Також відзначається, що Росія, Іран і Китай можуть створити повноцінний альянс, до якого приєднаються деякі європейські країни, якщо Захід не зупинить Росію в найближчому майбутньому.