Чорна п’ятниця-2023: скільки українців вірять у знижки

Сьогодні, 24 листопада, в Україні та у всьому світі стартували великі знижки у магазинах, які традиційно називають Чорною п'ятницею. Ця традиція походить з США.

У Філадельфії, штат Пенсільванія, у 1950-му році продавці почали знижувати ціни на товари після Дня подяки, щоб залучити покупців до святкових покупок. Цей день святкують в останній четвер листопада, тому розпродажі почалися наприкінці осені. Згодом знижки стали популярними і розповсюдилися на інші міста США.

Чорна п'ятниця отримала свою назву тому, що в цей день банки заробляють більше грошей, ніж в будь-який інший день року, оскільки люди витрачають більше грошей на покупки, а банки отримують відсотки за використання кредитних карток. Такі прибутки позначаються у звітах чорним кольором.

У 1990-х роках традиція Чорної п'ятниці поширилася в інших країнах світу, зокрема, в Канаді, Великій Британії та Австралії.

15 років тому ці розпродажі стали популярними і в Україні.

13% українців вважають, що в Чорну п'ятницю діють знижки, і половина з них планує робити покупки. Цю інформацію повідомляє компанія Rakuten Viber.

За результатами опитування, 66% українців не вірять у "парад знижок" і вважають це маркетинговим ходом. Ще 20% респондентів не чекають на знижки, а просто купують потрібні товари в будь-який час. Тільки 13% вірять, що знижки насправді є: 6,5% збираються полювати на знижки, а інші 6,5% вважають, що знижки є, але не планують робити покупки. Тільки 1% українців ніколи не чули про Чорну п'ятницю, - йдеться в повідомленні.

Цього року 67% українців під час розпродажів нічого не купують, а 10% орієнтуються на знижки.

Решта респондентів відкладають шопінг і чекають Чорної п'ятниці. Найпопулярнішими категоріями стали:

  • одяг та взуття - 7% опитаних планують придбати ці продукти,
  • техніка для дому - 4%,
  • гаджети - 4%,
  • косметика, продукти для догляду за собою та вітаміни - 3% українців,
  • товари для дому та ремонту - 2%,
  • товари для домашніх улюбленців - 2%,
  • товари для авто - 1%,
  • підписки на корисні сервіси - менше 1%.

Це опитування було проведено онлайн анонімно, і в ньому взяли участь понад 46 тисяч українських користувачів Viber.

Нагадаємо, що 11 листопада відзначався Всесвітній день шопінгу, який не є традиційним та офіційним святом, але має багато прихильників по всьому світу. Це відносно молоде свято займає високу популярність, так само як і відома Чорна п'ятниця.